Bruce Willis hraje v cool katalogu tapet

Irena Hejdová
3. 10. 2006 9:44
Recenze - Thriller Nabít a zabít je tak prudce stylový, až mu nezbyla energie na nic jiného. Uvnitř: TRAILER + GALERIE
Nabít a zabít - Josh Hartnett, Lucy Liu a tapety
Nabít a zabít - Josh Hartnett, Lucy Liu a tapety | Foto: Aktuálně.cz

Nabít a zabít má všechno, co mu zaručuje atraktivnost. Zásobu skvělých herců (Josh Hartnett, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Lucy Liu, Bruce Willis) i cool vizuální styl, a dokonce i velmi vydařený trailer. Při pozornějším pohledu ovšem vynikne slabý příběh - a nepochopitelný důraz na tapetáž interiérů.
 
Okouzlující hlavní hrdina Slevin Kelevra v podání Hartnetta nemá moc výhodnou výchozí pozici. V jednom dni podle svých slov přišel o práci, ženu svého srdce i byt a v podstatě o identitu. Nastěhuje se tedy do bytu kamaráda Nicka, jenže tady ho vzápětí vyhmátnou pomahači jednoho z tajemných bossů - považujíce ho právě za Nicka, jehož chtějí najmout na špinavou práci.

A tak se Slevin postupně zaplete do sítě intrik, které proti sobě rozehrávají dva bývalí obchodní partneři, dnes nepřátelé na život a na smrt - Boss (Freeman) a Rabín (Kingsley). Slevin je oběma dirigován, co má strašného udělat: jednomu zabít syna, druhému sehnat balík dolarů.

Tajemným spojníkem mezi dvěma muži je jistý pan Goodkat čili Willis. Další, rychlými a výstižnými črty vykreslená, postava se zpravidla objeví všude, kde se něco šustne. S tajuplným výrazem a kecy o kansaské fintě zdatně sekunduje Slevinově věčnému vysvětlování, že gangsteři si ho s někým spletli.

Nabít a zabít - Josh Hartnett a Morgan Freeman
Nabít a zabít - Josh Hartnett a Morgan Freeman | Foto: Aktuálně.cz

Ale nic není takové, jak se zdá; i Slevinova identita začíná získávat pevné obrysy. Za proudění potoků krve a řádění černošského a židovského gangu se odhalují staré křivdy, staré dostihové sázky a staré vraždy, kvůli kterým musí nastoupit zákon odplaty...

Jenže překomplikovaný děj pak potřebuje několik vysvětlujících flashbacků a retrospektiv, aby příběh získal smysl a všechno doklaplo. Není úplně špatně vymyšlený, jen mu chybí cit, kdy odhalovat další vodítka. Hodinu se tváří velmi tajemně, aby v posledních dvaceti minutách jako poslušný školáček rychle vysypal, o co předtím šlo.

Co mu ale rozhodně nechybí, je smysl pro vizuální dojem. Záběry nasnímané slovenským kameramanem Peterem Sovou mají potřebnou atraktivitu a hlavně je tu co snímat.

Gangsteři se ležérně pohybují ve vychytaných a vydesignovaných interiérech, jejichž tapety s geometrickými vzory mají přesně ten retro šmrnc, který právě frčí. To vše barevně sladěno s nábytkem a kostýmy herců.

#hodnoceni

Ležérní šmrnc nechybí ani Joshi Hartnettovi, přestože velkou část filmu stráví jen v ručníku omotaném kolem boků; znovu dokazuje, proč je nazýván novým (a lepším) Bradem Pittem. Když flirtuje se svou sousedkou, zaměstnankyní márnice Lucy Liu, nebo když se tahle dvojice baví o Jamesu Bondovi, má to své kouzlo, méně už opět - smysl.

A tak je to s celým filmem. Obrazově i herecky vychytaný, i ty tapety také stojí za vidění.  Takže když přimhouříte oči nad příběhem nebo chystáte nový obklad stěn bytu, určitě na něj zajděte.

Nabít a zabít (Lucky Number Slevin), USA 2005. Scénář Jason Smilovic, režie Paul McGuian, kamera Peter Sova, hrají Josh Hartnett, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Lucy Liu, Bruce Willis a další. 109 minut, distribuce Intersonic.

 

Právě se děje

Další zprávy