Scorsese: Zachraňte zanedbané poklady

ČTK, BBC, Hej
23. 5. 2007 14:00
Televize mi dala spoustu zajímavých filmů, říká režisér
Foto: Reuters

Cannes - Americký režisér Martin Scorsese na festivalu ve francouzském Cannes oznámil založení Světové filmové nadace, která bude sloužit k uchování a restauraci mistrovských děl světové kinematografie.

"Když budeme pracovat společně, budeme mít větší váhu. Chceme k tomu využít náš vliv režisérů z celého světa," řekl Scorsese, po jehož boku seděli při prezentaci projektu například předseda canneské poroty, britský režisér Stephen Frears, nebo Mexičan Alejandro González Inarritu a Číňan Wong Kar-wai, jehož Borůvkové noci festival zahajovaly. Celkem prý přislíbilo spolupráci 14 režisérů.

Frears už prý ví o britských pokladech, Wong Kar-wai zase vzpomínal, jak ve skladišti v San Francisku leží stovky snímků, které si tam už před válkou přivezli čínští imigranti.

Sám Scorsese připomíná, že cílem nadace je zachránit "zanedbané filmy" natočené na všech pěti kontinentech: "Slavné filmy, které se už nepromítají a nejsou dosud převedeny na video, nebo neznámé a dosud neobjevené filmy". Ty, o které už není komerční zájem, ale zůstávají světovým kulturním dědictví.

Zuřící býk
Zuřící býk | Foto: Aktuálně.cz

"Moji rodiče byli nevzdělaní a knihy moc nečetli," vzpomínal šestašedesátiletý režisér. "Proto jsem se díval hlavně na televizi. Viděl jsem tam spoustu dobrých zahraničních filmů, které mi představily spoustu neznámých kultur, a tak mohou pomoci lidem na celém světě," vysvětluje, co ho přivedlo k jeho aktivitě.

Seznam nadace zatím obsahuje asi deset filmů k restauraci. Ještě před oficiálním spuštěním se nadace zaměřila na tři filmy, jejichž renovovaná verze byla nyní představena v Cannes. Šlo o marocký snímek Transes z roku 1981, brazilský film Limite z roku 1931 a rumunský snímek Padurea Spanzuratilor z roku 1964.

"Všichni režiséři, kteří se k nám chtějí přidat, jsou vítáni," dodal Scorsese, který už v 90. letech zahájil kampaň na záchranu starých amerických filmů. Účastnili se jí tehdy i jeho kolegové Clint Eastwood nebo Sydney Pollack.
   
Nadace počítá s tím, že opravené digitalizované filmy bude vydávat na DVD nebo uvádět na mezinárodních festivalech.
   
Scorseseho nejnovější snímek Skrytá identita získal letos čtyři Oscary. Svou tvorbu režisér pravidelně představoval i v Cannes, kde v roce 1976 vyhrál hlavní cenu s filmem Taxikář. Scorsese je podepsán rovněž pod úspěšnými snímky jako Věk nevinnosti, Zuřící býk či Casino.

 

Právě se děje

Další zprávy