Vary mají hlavu poroty. Šéfredaktora Variety

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 5. 2007 15:00
Šedá eminence Hollywoodu zasedne v porotě festivalu
Peter Bart
Peter Bart | Foto: MFF KV

Praha - Peter Bart, šéf jednoho z nejvlivnějších filmových periodik, přijal funkci prezidenta hlavní poroty 42. MFF Karlovy Vary.

Na novinářskou profesi ale nerezignuje: festivalu se zúčastní i jako moderátor panelu věnovaného retrospektivě Nový Hollywood a jako čestný host jubilejního desátého ročníku sekce Variety Critics´ Choice.

Za Českou republiku s Peterem Bartem v porotě usedne režisér David Ondříček, autor filmů Samotáři, Jedna ruka netleská či loňského Grandhotelu s Markem Taclíkem a Klárou Issovou v hlavních rolích.

Další členy poroty organizátoři zatím nezveřejnili. "Bude to mix lidí z různých filmových oblastí," říká jen mluvčí přehlídky Uljana Donátová s tím, že jména oznámí produkce festivalu v nejbližší době.

Podobně je to i s hosty zvučných jmen, kteří by se na festivalu mohli objevit a které prezident festivalu Jiří Bartoška sliboval na nedávné tiskové konferenci. "Pokud všechno dobře půjde, zveřejníme bližší podrobnosti příští týden," říká Donátová.

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | Foto: Aktuálně.cz

Letos pětasedmdesátiletý Bart je dlouholetým šéfredaktorem prestižního filmového časopisu Variety, který nabízí čerstvé a zaručené informace z branže. Novinářskou kariéru zahájil v denících The Wall Street Journal a The New York Times.

Jako šéfproducent filmové společnosti Paramount Pictures se poté podílel na vzniku mafiánské ságy Kmotr, hororu Rosemary má děťátko, Bogdanovichova Papírového měsíce či komedie Harold a Maude.

V další filmové společnosti Lorimar, jejímž prezidentem se stal, zase vznikl slavný snímek Byl jsem při tom s Peterem Sellersem či Pošťák vždy zvoní dvakrát s Jackem Nicholsonem. Později Bart působil jako viceprezident studií Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists.

Dannyho parťáci 3
Dannyho parťáci 3 | Foto: Aktuálně.cz

Ve Variety působí jako viceprezident a šéfredaktor od roku 1989. Sto let staré noviny dnes vycházejí v deníkové, týdeníkové i internetové verzi a patří k určujícím médiím nejen v oblasti filmu, ale i divadla, televize či nových technologií.

Karlovarský festival začíná za necelé dva měsíce; letos proběhne od 29. června do 7. července. Organizátoři už dříve zveřejnili, že za Českou republiku budou v  soutěžích bojovat o Křišťálový globus filmy Vratné lahve, Pravidla lži a Ztracená dovolená.

Na festivalu bude k vidění i řada filmů z festivalů v Benátkách, Berlíně a Cannes, nový film Davida Lynche Inland Empire či třetí díl populárních Dannyho parťáků.

Loni byl prezidentem hlavní karlovarské poroty režisér Goran Paskaljevic, kromě něj tu zasedla iránská herečka Leila Hatami, polský režisér Juliusz Machulski nebo herec Karel Roden.

 

Právě se děje

Další zprávy