Miroslav Krobot soutěží v Cannes

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 4. 2007 17:45
Režisér hraje v adaptaci Simenonova románu
Miroslav Krobot ve filmu Příběhy obyčejného šílenství
Miroslav Krobot ve filmu Příběhy obyčejného šílenství | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi jedenadvaceti snímky, které budou letos soutěžit na známém festivalu v Cannes, je i film Bély Tarra, v němž jednu z hlavních rolí hraje český herec a režisér Miroslav Krobot.

Maďarský režisér byl hostem letošního Febiofestu, kde uvedl mimo jiné projekci svého Satanského tanga. Do prestižní soutěže v Cannes byl vybrán jeho nový snímek Muž z Londýna.

Do Cannes tak s delegací k filmu možná pojede i režisér Dejvického divadla Krobot, jenž začal hereckou kariéru pozdě, ale o to strměji. Popularitu mu přinesly Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství a posléze Vejdělkovi Účastníci zájezdu.

"Dnes jsem se dozvěděl, že byl film do Cannes vybrán," potvrzuje Krobot, ale ještě neví, jestli na nejslavnější festival vyrazí. V současné době ještě jezdí do Budapešti dabovat film do francouzštiny.

Film je adaptací románu belgického spisovatele Georgese Simenona, autora detektivek s komisařem Maigrettem. I Muž z Londýna je tajuplným příběhem o jednom výhybkáři, jemuž do života během noční služby na vlakovém nádraží vstoupí tajemný vrah.

"Hraju výhybkáře, který je svědkem vraždy," popisuje Krobot. "Vrah ho poté pronásleduje, zaplete se do toho i policie, nakonec hrdina vraha v sebeobraně zabije," prozrazuje děj.

Roli jeho manželky tu ztvárnila britská herečka Tilda Swintonová, známá z filmů Vanilkové nebe, Adaptace, Zlomené květiny či Letopisů Narnie. V mezinárodním obsazení filmu je ale i britská herečka Leah Williamsová či maďarští herci Janos Derzsi a Istáv Lenart.

Miroslav Krobot se v nejbližší době objeví i v Tajnostech Alice Nellis. Za svou roli otce v Zelenkově filmu si odnesl Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Projekt Muž z Londýna má dlouhou historii: přípravy v únoru 2005 pouhé dva dny před začátkem natáčení přerušila sebevražda producenta Humberta Balsana. Nakonec snímek vznikl v koprodukci Francie, Německa, Maďarska a Velké Británie, natáčel se v Maďarsku a na ostrově Korsika.


 

 

Právě se děje

Další zprávy