Cannes oslaví šedesátku s Norah Jonesovou

BBC, Reuters, Hej
20. 4. 2007 10:00
Nejprestižnější festival roztrhnul Tarantina

Paříž - O Zlatou palmu letos budou bojovat od 16. do 27. května Gus van Sant či Wong Kar Wai. Hongkongský mág loni předsedal hlavní porotě, teď se do francouzského letoviska vrátí se svým prvním anglicky natočeným snímkem Mé borůvkové noci, v němž si s Natalií Portmanovou zahrála i zpěvačka Norah Jonesová. Mezi jedenadvaceti snímky je i film Bély Tarra, v němž jednu z hlavních rolí hraje český herec a režisér Miroslav Krobot

ČEŠI V CANNES: Miroslav Krobot soutěží v Cannes

Quentin Tarantino má v soutěži snímek Death Proof  - svoji polovinu hororového dvojfilmu Grindhouse, který natočil s Robertem Rodriguezem. Cannes tak definitivně stvrdí to, co distributoři naplánovali pro Evropu a o čem je definitivně přesvědčily nikterak oslnivé výsledky návštěvnosti za mořem. Projekt měl být oslavou hromadné konzumace levných akčních filmů ze 70. let,  ale obě poloviny se napříště budou promítat zvlášť. Tarantinova část adoruje i paroduje akční automobilové honičky. 


 
V soutěži o Zlatou palmu se s ní utkají i i nové snímky Emira Kusturici, Kim Ki Duka, Juliena Schnabela či No Country for Old Man bratří Coenů. Autor filmů Slon či Mé soukromé Idaho Gus van Sant přiveze film Paranoid Park. V soutěži bude i černobílá adaptace komiksu Persepolis.

Mimo soutěž se v Cannes představí i další očekávané hity roku. Je mezi nimi třetí pokračování Dannyho parťáků, Winterbottomovo A Mighty Heart s Angelinou Jolie a Bradem Pittem či nový dokument Michela Moorea Sicko.

Mluví se o tom, že festival by mohl 27. května zakončovat film Davida Finchera Zodiac. Autor temného thriller Sedm v něm tentokrát takřka paradokumentárrně vypráví skutečný příběh tajemného zabijáka ze 70. let.

Dannyho parťáci 3
Dannyho parťáci 3 | Foto: Aktuálně.cz

Canneské porotě letos předsedá režisér Stephen Frears, který loni okouzlil svět se snímkem Královna. V porotě s ním zasedne spisovatel Orhan Pamuk, herec Michel Piccoli či herečka Toni Collette.

Festival v Cannes letos slaví šedesát let existence, výročí připomene i kolekce krátkých tříminutových filmů od slavných tvůrců. Jsou mezi nimi Roman Polanski, bratři Coenové, Ken Loach, Lars Von Trier, Alejandro Gonzales Inarritu či Jane Campionová.

Cannes startuje už za necelý měsíc, 16. května. Loni Zlatou palmu dostal režisér Ken Loach za Zvedá se vítr, nejvíc pozornosti v Cannes ale před rokem vyvolala slavnostní premiéra filmu Šifra mistra Leonarda - ještě předtím, než film strhali kritici.

 

Právě se děje

Další zprávy