Spider-Man si podmanil Tokio

jps, ČTK, Reuters
17. 4. 2007 0:00
Teď ho čeká zbytek světa a souboj se svým nitrem
Foto: Reuters

Tokio - Nové pokračování celosvětové pavoučí mánie začalo v Tokiu. Tady si včera odbyl světovou premiéru třetí díl Spider-Mana. A japonští teenageři si mohli vyřvat hlasivky nadšením.

Hlavní hvězdy, Tobey Maguire a Kirten Dunstová, zažili před vstupem do kina davové šílenství na japonský způsob. A když se pak Maguire nechal slyšet, že bude-li čtvrtý díl, bude se odehrávat v Tokiu, dostalo všechno ještě bláznivější rozměry.

Podobné nadšení vyvolal třetí Spider-Man i u kritiků, kteří se dostali na předpremiérovou novinářskou projekci. Podle recenzenta časopisu Extra Gerryho Penacoliho je poslední díl "nejhlubším" ze všech tří epizod.

Foto: Aktuálně.cz

"Je intenzivnější, pořád je tam hodně akce, ale je určitě nejhlubší ze všech tří dílů. Vidět plakat Spidermana je tak jiné!"

"Je to lepší než Spider-Man 2," přisazuje si Kumiko Hajašida, japonský filmový kritik. "Je lidštější, je v něm mnohem více napětí mezi Peterem Parkerem a jeho druhým já, Spider-Manem. Je to mnohem lépe psychologicky propracovaný příběh," soudí.

Spider-Man tak zdá se bude další z řady komiksových adaptací, které nenabízejí jen bombastické akční scény. Relativizuje jednoznačné dobro a zlo, převrací stereotypy padouchů a hrdinů, kterým přiznává pochyby i temné stránky.

Na začátku třetího dílu se totiž s Peterem Parkerem setkáváme ve chvíli, kdy "se mu konečně podařilo skloubit oddanost k M.J. se svými superhrdinskými povinnostmi." Ale když se barva jeho obleku zničehonic změní na černočernou a propůjčí jeho schopnostem mnohem větší sílu, začne se měnit i Peter.  Stane se silnějším a rychlejším než kdy předtím. Oblek ale zesiluje i temné stránky jeho osobnosti.

Foto: Aktuálně.cz

 

Zatímco padouši Sandman a Venom nabírají na síle a touží po pomstě, největší Peterův souboj se odehrává v jeho nitru. Jak říkají autoři: Spider-Man tentokrát musí znovu objevit svůj smysl pro odpuštění, který z něj dělá to, čím je: opravdového hrdinu.

"Když jsme připravovali třetí díl, zeptali jsme se sami sebe: 'Co by se tenhle mladý muž měl ještě v životě naučit?'" říká režisér snímku, Sam Raimi.  "Postavili jsme ho do situací, v nichž byl přinucen vypořádat se se svými charakterovými  nedostatky a připravili jsme mu překážky, se kterými by si dříve nedokázal poradit."

Kromě souboje se zloduchy a se sebou samým se Spider-Man musí postavit i další výzvě - krachujícímu vztahu s Mary Jane.  "Mary přijde o práci právě ve chvíli, kdy se Spider-Man těší největší slávě, takže s ní Peter není tak často, jak by si přála. Má pocit, že ji odsunul na vedlejší kolej," popisuje děj Kirsten Dunstová.

Foto: Falcon

To všechno ale neznamená, že Spider-Mana nečeká spousta akce a nové triky. "Mezi dvojkou a trojkou je pokrok přinejmenším stejně zásadní jako mezi prvními dvěma díly," říká Scott Stokdyk ze studia Sony Pictures Imageworks, který získal za dvojku Oscara.

Nicméně Raimi se snažil zachytit co nejvíc akcí v reálu. "Pokud je to bezpečné a jen trochu možné, jsem rád, když se akce odehraje přímo před kamerou," říká. "Vizuální efekty jsou skvělý nástroj k vytváření kousků, které jdou nad rámec lidských schopností, ale pokud to v lidských silách je, snažíme se je udělat bez triků."

"Z hlediska logistiky a rozsahu je Spider-Man 3 z celé trilogie zdaleka největší," připomíná producentka Laura Ziskin další pravidla hollywoodských pokračování. "Chtěli jsme naplnit všechna očekávání diváků a zároveň jim přinést vzrušující zážitky. Je to gigantický film."

Po Tokiu se pavoučí cirkus přesune do Číny a Evropy; skončí v New Yorku. Rodné město bude patřit Pavoučímu muži celý týden: od 30. dubna do 6. května se tu chystá Spider-Man Week In NYC.

Do českých kin se pavoučí muž podívá 3. května v počtu čtyřiceti kopií, což je jeden z nejsilnějších zahraničních útoků na česká kina letošního roku. Léto, jemuž mají vládnout pokračování, pomalu začíná: teď jsou na řadě Piráti z Karibiku a Shrek.

 

Právě se děje

Další zprávy