Harry Potter se poprvé ukázal fanouškům

pra, BBC
30. 3. 2007 10:30
Londýn - Poslední, sedmý díl Harryho Pottera v anglicky mluvících zemích vyjde až v červenci, ale fanoušci už vědí, jakou obálku budou hledat.

S blížícím s 21. červencem se stupňuje i marketingová kampaň, která drží příznivce čarodějnického učně z Bradavic pořád ve střehu.

Obsah knihy je sice přísně tajný, její vzhled už ne. Vydavatelé s patřičným humbukem odhalili titulní strany anglických verzí závěrečného dílu s názvem Harry Potter and Deathly Hallows.

Na americké verzi obálky zvedá Harry za šera ruku, jako kdyby se připravoval k provedení kouzla. Za ním jsou patrné obrysy dalších postav. Na zadní straně obalu se k mladému čaroději sápají pavoukovité ruce. Po otevření knihy čtenáře probodnou červené oči toho, jehož jméno se nevyslovuje.

Foto: Archiv

Se stejným motivem se setkají i čeští čtenáři. Vydavatelství Albatros totiž americkou verzi přejímá pro česká vydání.

Britské vydavatelství Bloomsbury připravilo hned dvě verze. Dětská zobrazuje Harryho a jeho přátele Rona a Hermionu, jak se s vyděšeným výrazem vrhají přes hromadu zlata.

Foto: Archiv

Verze pro dospělé je decentnější, jednodušší ale i ponuřejší. Tvoří ji medailon, na němž je z drahokamů vytvořené písmeno S. To symbolizuje slovo Slytherin (česky Zmijozel), jež označuje kolej, do které byl kdysi zařazen i úhlavní nepřítel Harryho -  Lord Voldemort.

Medailon by mohl být jedním z viteálů, do nichž Voldemort začaroval část své duše. Aby ho Harry mohl porazit, musí všechny zničit.
V internetových obchodech si lze knihu předobjednat už nyní. A například německý internetový prodejce Amazon zaregistroval 80 tisíc objednávek.

Knih s příběhem o čarodějnickém učni, který Rowlingová začala psát po kavárnách na ubrousky, se po celém světě prodalo přes 325 milionů.

Kdy si konec celé ságy budou moci přečíst češí fanoušci, zatím není jasné. Vydavatelství Albatros i překladatel Pavel Medek slibují, že by to mělo být do Vánoc. Rychlost překladu se mimo jiné odvíjí i od rozsahu knihy. Originál z Bloomsbury by měl mít 608 stran.

 

Právě se děje

Další zprávy