David Fincher zase bude děsit diváky

hra, jps
26. 2. 2007 16:43
Los Angeles Režisér hitů Klub rváčů nebo Sedm se vrací s dalším ponurým detektivním příběhem. Pod jeho režijním vedením ožívá Zodiac. UVNITŘ: TRAILER
Zodiac, foto z filmu Davida Finchera
Zodiac, foto z filmu Davida Finchera | Foto: Aktuálně.cz

Notorický známý sériový vrah ze San Francisco Bay Area desetiletí uniká soudním orgánům. Příběh o zabijákovi známém pod jménem Zodiac ale neunikl režiséru Davidu Fischerovi, pro kterého je zpracování tohoto příběhu tak trochu osobní záležitostí. 

Pozornost ke snímku nemají přitáhnou jen jména Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo a Robert Downey Jr., ale i samo téma. Zodiac patří mezi nejděsivější legendy Ameriky.

Zodiac, foto z filmu Davida Finchera
Zodiac, foto z filmu Davida Finchera | Foto: Aktuálně.cz

Divákům se ovšem představí hned v první scéně. Píše se 4. červenec 1969, v osamocené uličce lásky ve přistupuje Zodiac k vozu a střílí po jeho osazenstvu. Řidič umírá, muž vedle něj je vážně zraněn.

O měsíc později obdrží redaktor San Francisco Chronicle dopis, v němž pisatel přiznává zodpovědnost za střelbu a popisuje další dvě vraždy. 

Uvedení detailů, které může znát jen policie, neunikne pozornosti Paula Averyho (Downey Jr.). Novinář věnující se trestným činům doufá, že šifra přikládaná k dopisům povede k odhalení zabijákovy identity.

Zodiac, foto z filmu Davida Finchera
Zodiac, foto z filmu Davida Finchera | Foto: Aktuálně.cz

Do případu se zaplete též opatrný, nicméně neohrožený redakční karikaturista Robert Graysmith (Gyllenhaal), jemuž se pátrání po Zodiakovi změní v doživotní posedlost. Graysmith věnuje všechen svůj čas rozluštění kódu, z Averyho stolu se dodatečně snaží získat indicie k případu.

Na trailer k filmu Zodiac se podívejte ZDE

Jak čas ubývá, navzdory snahám sanfranciské policie dochází k dalším vraždám, do redakce nadále přicházejí děsuplné dopisy a zabiják uniká zatčení... 

Fincher počátkem 70. let v Bay Area vyrůstal a dobře si pamatuje, jakým strašákem Zodiac byl. Dokáže slavný režisér proměnit dětský strach v dalších filmový hit, ptají se média?

Do amerických kin film vstupuje už v pátek a očekávání jsou vysoká. Předpokládá se, že Zodiac by mohl zaútočit na dosud neotřesitelnou pozici Nicolase Cage a jeho komiksového Ghost Ridera, který se již dva týdny na čele žebříčku návštěvnosti.

Zodiac, foto z filmu Davida Finchera
Zodiac, foto z filmu Davida Finchera | Foto: Aktuálně.cz

David Fincher odmítl po úspěšných snímcích jako Hra, Sedm nebo Úkryt možnost režírovat třetí díl Mission: Impossible a namísto toho si vydupal mysteriózní detektivku s neskutečným rozpočtem 80 milionů dolarů což je například dvakrát víc, než stály výpravné Goyovy přízraky Miloše Formana.

Vizuální mág a mistr podmanivých obrazů se při natáčení soustředil i na ty nejmenší detaily, aby snímek působil autenticky. Například digitální fotografie byly po "zpětně" upraveny tak, aby skutečně připomínaly přelom šedesátých a sedmdesátých let. 

Do českých kin zabiják přijde 5. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy