Stiller prožije vášnivou noc s dinosaury

Jitka Gráfová
18. 1. 2007 14:07
Praha - Co se stane, když Bena Stillera bude chtít sežrat dinosaurus a on požádá o pomoc voskového prezidenta? Odpověď má komedie Noc v muzeu. Uvnitř: TRAILER A FOTOGALERIE
Foto: Bonton Film

Exponáty v newyorském muzeu, mimo jiné divoce vypadající prehistorické stvůry, nelítostní starověcí bojovníci, dávno vymizelé kmeny nebo legendární historičtí hrdinové, ti všichni stojí nehnutě v muzeu jakoby navždy zmrazení v čase.

Jenže nový noční hlídač zjistí, že opravdové dobrodružství začíná teprve ve chvíli, kdy zaklapnou dveře za posledním návštěvníkem a zdánlivě nehybné exponáty si začnou užívat divoké noční rejdy.

Po mramorových chodbách se prohání Tyrannosaurus Rex a Attila Hun, mezi křehkými expozicemi korzují lvi s opicemi a Larry se marně snaží získat nad nastalým zmatkem kontrolu.

Když se ocitne na samotném dně svých duševních sil, osloví Teddyho Roosevelta, aby mu pomohl alespoň přežít noc. Toho si zahrál Robin Williams, který má na kontě pět oscarových nominací, z nichž jednu proměnil.

Přestože filmaři využili skutečného Přírodovědného muzea pro záběry exteriérů, natáčení v jeho vnitřních prostorách bylo k výbušnosti akčních scén vyloučeno. Proto se rozhodli vybudovat všechny divy, které jsou v muzeu k vidění, v obrovském studiu ve Vancouveru.
 

Foto: Bonton Film

"Představa, co by se stalo, kdyby exponáty opravdu obživly, je trochu strašidelná a taky velmi fajn - z pohledu filmaře je to přesně ten druh divoké premisy ve stylu 'co když?', kterému v žádném případě nelze odolat." říká o prvotní myšlence na film režisér Shawn Levy.

Scenáristé Thomas Lennon a Robert Ben Garant byli z námětu, který vyšel z knižní předlohy, nadšeni. "Nejvíc nás vzalo, že jsme jako děti měli přesně tenhle společný sen - schovat se na noc v muzeu a pozorovat, co se tam děje po skončení návštěvní doby," říká Garant.

Scenáristé se tedy rozpomenuli na svá dětská léta a příval nápadu na sebe nenechal dlouho čekat. "Rozhodli jsme se, že ty největší věci v muzeu se ukáží být dobráky od kosti, zatímco nejděsivější budou ti nejmenší tvorečkové," říká Garant.

Do titulní role nočního hlídače Larryho Daleyho, který se stane hrdinou i přesto, že se mu neustále lepí smůla na paty, chtěli filmaři už od začátku obsadit Bena Stillera.

Foto: Bonton Film

"Larry je člověk, který si nikdy nedokázal dát život dohromady. Neustále přichází s dalšími a dalšími nápady, jak zaručeně zbohatnout, ale ani jeden z nich nefunguje," říká o svém looserovi Stiller.

"Kromě toho se bojí, že přijde o kontakt se svým synem, protože jeho bývalá manželka se brzy vdává za někoho jiného. Musí zkrátka najednou vyřešit spoustu věcí a jedinou možností, jak z toho ven, je zkusit si před Vánoci narychlo najít práci," říká herec..

Noc v muzeu, komedie, která se držela pět týdnů na špici nejnavštěvovanějších filmů v USA, vstupuje do českých kin ve čtvrtek 18. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy