Experti vs. Panicové: 6:2

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 1. 2006 12:30
Recenze - Dva pokračovatelé Snowboarďáků míří do kin. Začíná teenagerský duel.

ústřední trojice z Panic je nanic
ústřední trojice z Panic je nanic | Foto: Aktuálně.cz

Touha navázat na úspěch debutu Karla Janáka Snowboarďáci odstartovala vznik minimálně pěti titulů. Experti Karla Comy a snímek Panic je na nic Ivo Macharáčka mají premiéry v těchto dnech; v závěsu už čekají dva nové filmy Karla Janáka (Rafťáci, Rock podvraťáků) či Bystroňův snímek s hlubokomyslným názvem Po hlavě do prdele.

Teenagerské komedie vznikají proto, aby do kin nalákaly co nejvíc mladých diváků. Jsou stejně pubertální jako jejich hrdinové; akcentují sex a telecí hlášky, rodiče jsou zásadně tupí. Ale aspoň mohou být vtipné a ukazovat svět pohledem své "cílové skupiny" - její toužení svědící jak uhry pod mýdlem, abychom tak nějak citovali.

Jiří Bartoška v Expertech
Jiří Bartoška v Expertech | Foto: Aktuálně.cz
,
holky v Panic je nanic
holky v Panic je nanic | Foto: Panic je nanic

Ani Snowboarďáci nejsou v tomhle žádný zázrak; nicméně - jsou Experti a Panicové aspoň "důstojnými" pokračovateli?  Pro oba filmy je společná absence i náznaku příběhu; jsou sledem, slepencem více či spíše méně vtipných epizod. I přes krátkou stopáž se rozpadají a táhnou. Bez bodu.

Tím jediným tématem je sexuální frustrace. Přičtěme Expertům k dobru, že pojednávají o sexuálním přebytku, ale hned jej odeberme za nejasnou proměnu hlavního hrdiny ze zoufalce v hvězdu ložnic. Experti vs. Panicové: 0:0

Expertům i Panicům chybí do Snowboarďáků mnohé. Namátkou zmíněný příběh, ale i zdatná režie a především sympatičtí hrdinové. Producenti Expertů si posteskli, jak příšerná byla úroveň castingů. Přitom mají na rozdíl od Paniců alespoň Kryštofa Hádka v roli sexuálního štvance. Ústřední trojice hrdinů Macharáčkova filmu je přímo zoufalá, má problémy s herectvím i s charismatem. Experti vs. Panicové: 1:0

Překvapením Expertů je exsuperstar Michael Foret, jehož ztvárnění mimoně je překvapivě uvěřitelné; Šárce Vaňkové se o tom může jen zdát. Obsazování celebrit je dnes oblíbené, což vysvětluje Macharáček slovy, že aspoň jedna známá tvář tam být musí.  2:0.

Petr Čtvrtníček v Expertech
Petr Čtvrtníček v Expertech | Foto: Experti
,
Dušín z Panic je nanic
Dušín z Panic je nanic | Foto: Panic je nanic

Hrdinové jsou většinou frustrovaní hoši. Čím větší zoufalci, tím spíš se s nimi teenager ztotožní. A zoufalství je tím větší, čím víc dívek se pohybuje nablízku, proto jsou teenagerské filmy plné modelek a miss. Většinou představují prsaté hihňající se křoví a v tom hrdinky obou filmů obstojí, bod pro obě strany. 3:1.

Hlavní postavy jsou většinou jen figurky, natož pak ty vedlejší. Musejí být aspoň vtipné či "rázovité". Takový je urputný nepřítel Paniců, traktorista Dušín, i učitel Expertů, Smrtka v podání Petra Čtvrtníčka. Ten získává filmu bod společně s Jiřím Bartoškou coby dýmajícím sousedem. Skóre 4:1.

Panice ozvláštňuje snaha o dokumentárnější snímání a autenticitu, která se ovšem míjí účinkem kvůli hereckému neumětelství. Experty odlišují dospělejší hrdinové a počítačové téma. Přesto bod pro Panice za odvahu zkusit to jinak. 4:2.

,

Product placement je v obou filmech jedním slovem pitomý. Diváci by si sponzorského nápoje/bonbonů/auta/mobilu asi nevšimli, kdyby je herci nedrželi minutu významně na kameru. Skóre se nemění.
 
Slogan filmu Experti "sek.sem.sexem" je stejně přitroublý jako Panické "Jak si užít". Remíza; ale urputná panická snaha hláškovat naopak přináší bod Expertům. 5:2.

Důraz na hudební stránku je typický; tady přesvědčivě vítězí hudba Romana Holého k Expertům. 6:2.

V obou filmech se najde pár dobrých scén: v Panicích rozpaky u svlékání na mejdanu, v Expertech spor matky a dcery o mladého milence. Ale divák na ně zapomene, než ze sponzorského nápoje vyprchají bublinky. Bez bodu pro obě strany.

Experti zvítězili 6:2, ale jen díky soupeři. Gratulace se skřípajícími zuby.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy