Dannyho parťáci to rozjeli v Cannes

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 5. 2007 0:00
Na nové výpravě hvězdná parta okrade celé Las Vegas
Dannyho parťáci 3
Dannyho parťáci 3 | Foto: Aktuálně.cz

Cannes -  Brad Pitt do Cannes přiletěl z Prahy s Angelinou Jolie, aby v roli producenta představil snímek A Mighty Heart, ve kterém jeho partnerka hraje manželku amerického novináře uneseného v Afgánistánu. 

Ne, že by novináři slavný pár odvrhli, ale  pravé pozdvižení nastalo, až když se Pitt spojil s Georgem Clooneym a Mattem Damonem, aby tu představili třetí díl Dannyho parťáků.

CANNES: Vše o festivalu najdete ve SPECIÁLU

Jako by si ta elegantní sestava na jih Francie odskočila z filmu, který je pochopitelně zase postaven na spojenectví hvězd.

Před padesáti lety se takhle přátelili Frank Sinatra, Dean Martin a Peter Lawford. Trávili čas na divokých večírcích a s oblibou spolu natáčeli filmy.  Jeden z nich se jmenoval Ocean´s Eleven a stal se předlohou pro remake Steven Soderbergha.

Dannyho parťáci 3: Al Pacino
Dannyho parťáci 3: Al Pacino | Foto: Aktuálně.cz

Šel na to sice opačně a nejprve svolal velká jména - ale výsledek je stejný. Hvězdy, které se na plátně málokdy společně vyskytují ve větším počtu, se během natáčení staly přáteli. Když si teď herci odbývali nekonečný kolotoč rozhovorů v luxusním hotelu kousek od letoviska, s oblibou se překřikovali a skákali si do vět novými a novými vtípky.

"Rádi spolu pracujeme, a při natáčení filmů si užijeme zábavy úplně nejvíc," shrnul Matt Damon podstatu Dannyho parťáků.  "Člověk by měl mít v kině pocit, že se nedívá na film, ale trochu voyersky přihlíží exkluzivnímu večírku, kde se elegantní hvězdy dobře baví."  

Snímek si v Cannes odbyl ve čtvrtek večer mimo soutěž slavnostní premiéru a tvůrci se nechali slyšet, že třetí díl bude zároveň i poslední. Původně měl dokonce vzniknout jen jeden. "Zdálo se nám, že dvojka nebyla přijata tak dobře jako jednička. Tak jsme do toho chtěli prásknout ještě jednou," vysvětlil George Clooney, jedna z hvězd celé série, ve které se kromě něj a Pitta objevil i Bruce Willis.

Cannes: Herci z filmu Dannyho parťáci pózují novinářům
Cannes: Herci z filmu Dannyho parťáci pózují novinářům | Foto: Reuters

Faktem zůstává, že první díl vydělal 450 milionů dolarů, zatímco druhý díl 360 milionů, i když parťáků Dannyho Oceana přibylo. Původně jich bylo jedenáct, když je Soderbergh poprvé přivedl na plátno v roce 2001. V roce 2004 se o jednoho rozrostli a letos se vracejí se šťastnou třináctkou jako Ocean´s 13. Do party přibyla další slavná tvář - Al Pacino jako Willy Banks.

Uvést premiérově film jako Dannyho parťáci právě v Cannes je přitom i riskantní. Kritici tu přece jen dávají přednost spíše evropským, asijským a americkým uměleckým snímkům. Nad produkcí velkých hollywoodských studií často ohrnují nos.

"I velké filmy přece můžou být dobré," hájil Dannyho parťáky Matt Damon. "Je tu přece místo nejen pro ty hluboké a myšlenkově provokující filmy, ale i pro naši čirou nefalšovanou zábavu," shrnuje Pitt.

Minule se vydali do Evropy, v novém dílu se vracejí na americkou půdu, odkud vzešli. Zápletka třetího dílu se točí kolem Banksova losangeleského casina, do něhož nenapravitelná parta elegantních podvodníků vtrhne ve stylu Robina Hooda. Díky triku nejdřív nechá všechny hráče vyhrát a pak shrábne výhry z  automatů i ze stolů s Black Jackem.

Premiéra Dannyho parťáků byla jednou z nejzářivějších akcí šedesáté canneské přehlídky a před nedělním vyhlášením výsledků jí dodala pravý hvězdný lesk. Do amerických kin snímek vstoupí 8. června, čeští diváci jej mohou očekávat 5. července.

 

Právě se děje

Další zprávy