Havlovy milosti míří do kin. V hlavní roli Ivan Trojan

ČTK, Hej
11. 5. 2007 13:00
Režisér Účastníků zájezdu natáčí další film

Praha - Jeho nový film Roming s Bolkem Polívkou a Mariánem Labudou má těsně před premiérou a Jiří Vejdělek už natáčí další film. Jmenuje se Václav a titulní roli si v něm zahraje trojnásobný držitel Českého lva Ivan Trojan

Ivan Trojan si v novém Vejdělkově filmu zahraje čtyřicetiletého vesnického outsidera, který žije se svou matkou na okraji vsi. Lidé ho mají za pomatence a místního idiota. Stejně tak ho vnímá i jeho bratr František, se kterým od dětství soupeří o přízeň matky, otce a teď i o Frantovu milenku Lídu.

Napětí mezi nimi vyústí v trestný čin a Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč, stává se terčem spoluvězňů a pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat o prezidentskou milost, ale ta je podmíněna peticí spoluobčanů.

Marně se pokouší sousedy přesvědčit, aby ji podepsali. Největším oponentem je právě František, z něhož Lída vymámí podpis lstí. Když je hlavní hrdina propuštěn, matka je už po smrti.

Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková
Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková | Foto: Aktuálně.cz

Příběh z pera scenáristy Marka Epsteina je inspirován jednou z prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992 - 2003. Tvůrcům filmu Václav ale nejde o věrnou rekonstrukci konkrétního případu, který jim slouží spíše jako námět.

Havlovy prezidentské milosti se mnohdy setkaly s kontroverzním přijetím veřejnosti. Kritici mu vyčítali, že jich uděloval příliš, asi nejvíc se mluvilo o milosti udělené Martě Chadimové. Havel udělil během 13 let 1948 individuálních pardonů, což je méně než kolik jich uděloval jeho předchůdce Gustáv Husák za rok.

Václav Klaus se hned po zvolení vymezil vůči prezidentským milostem prohlášením, že je bude udělovat jen ve výjimečných a mimořádných případech. Loni omilostnil 38 lidí, v roce 2005 udělil 50 milostí.
   
Režisér Vejdělek debutoval loni v celovečerní tvorbě divácky úspěšným snímkem Účastníci zájezdu, předtím získal za seriál Redakce nominaci na cenu Elsa za nejlepší režii. V poslední květnový den se v kinech objeví ve třiceti kopiích jeho nejnovější snímek Roming, k němuž napsal scénář právě Epstein.

Roming
Roming | Foto: Falcon

V dalších rolích snímku, který se bude natáčet ještě do konce května a jehož premiéra v kinech bude v lednu příštího roku, se objeví například Emília Vášáryová, Jan Budař, Jiří Lábus a Soňa Norisová. Film vzniká ve společnosti BUC Film producenta Jaroslava Boučka v koprodukci s Českou televizí. Na videu se tento dramatický příběh objeví v červenci 2008, televizní premiéru bude mít v únoru 2009.
   
Státní fond kinematografie poskytl Vejdělkovi na natočení filmu šest milionů korun. Bouček předpokládá, že by každý rok mohl vzniknout jeden celovečerní snímek inspirovaný osudy těch, jimž prezident Havel udělil milost. Dva scénáře napsal Epstein, další dva Jiří Vejdělek a zbývající Tomáš Končinský.

V Boučkově firmě vzniklo například Michálkovo Babí léto či seriál Šípková Růženka. Působil i jako výkonný producent seriálů Náměstíčko, Náves a Příkopy.

Mluvčí České televize Martin Krafl už začátkem dubna, když natáčení začalo, řekl, že ohlas Václava u diváků bude rozhodujícím kritériem k tomu, zda se tento snímek nestane pilotním projektem k cyklu další řady televizních filmů s touto tematikou.

 

Právě se děje

Další zprávy