Tajnosti spojily Ivu Bittovou a Karla Rodena

Hej
3. 5. 2007 13:00
Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová
Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová | Foto: Tajnosti

Speciál - Ve filmu Tajnosti si ústřední, šťastně nešťastnou rodinku zahrála Iva Bittová, Karel Roden a Martha Issová. Ústřední trojici doplnili dva méně známí herci - Ivan Franěk a Miloslav Konig.

IVA BITTOVÁ (JULIE)
Zpěvačka, houslistka a herečka patří k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény.Vystudovala hudebně dramatický obor na konzervatoři v Brně. Od roku 1978 byla členkou Divadla na provázku, kde na sebe upozornila rolí Eržiky ve hře Balada pro banditu. Rozsah jejích aktivit je pozoruhodný v hudbě od vlastních interpretací lidových písní přes experimentální jazz, rock, až po houslové aplikace skladeb vážné hudby a operní zpěv. Účastní se též nejrůznějších projektů performativního zaměření, programů pro děti, atd. Patří k mezinárodně nejuznávanějším českým kulturním osobnostem posledních dvaceti let.  Po dvou výrazných filmových příležitostech v 70. letech ve snímcích Ružové sny ( 1976, r. Dušan Hanák) a Balada pro banditu (1978, r. Vladimír Sís) se ve větší úloze objevila v roce 1991 ve filmu Neha (r. Martin Šulík), výraznou ženskou hrdinku vytvořila ve snímku Ondřeje Trojana Želary (2003).

KAREL RODEN (RICHARD)
Karel Roden patří nejen k nejobsazovanějším domácím hercům, ale je prakticky i jediným českým hercem, který se dokázal plnohodnotně prosadit především v amerických filmech. Po absolvování DAMU působil v Divadle na Vinohradech, odkud odešel do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Posléze působil i na dalších scénách (Národní divadlo, Divadlo Na zábradlí, Labyrint). Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Druhý dech, Nejdelší návrat, Hodiny od Fourniera, Malý pitaval z velkého města). Z českých filmů jmenujme mj. Copak je to za vojáka (1987), Čas sluhů (1989), Masseba (1989), Corpus delicti (1991), Don Gio (1992), Hrad z písku (1994), Král Ubu (1996), Čas dluhů (1998), Kuře melancholik (1999), Kytice, Oběti a vrazi (oba 2000), Paralelní světy (2001), Vaterland-lovecký deník (2004), Sklapni a zastřel mě (2005). Kromě Tajností  hraje i ve filmech Bestiář a Bathory.
Postupně se rozrůstala i jeho zahraniční filmografie za zlomový snímek se dá považovat thriller 15 minut (2001), kde byl partnerem Roberta De Nira a Eda Burnse. Na kontě má kromě jiného snímky Blade 2 (2002), Neprůstřelný mnich (2003), Hellboy (2004), Bournův mýtus (2004) a nejnověji komedii Prázdniny Mr. Beana (2007).

Tajnosti - Iva Bittová a Ivan Franěk
Tajnosti - Iva Bittová a Ivan Franěk | Foto: Tajnosti

IVAN FRANĚK (KAREL)
Rodák z Plzně pomýšlel původně na sportovní kariéru, ale  v 15 letech se vydal ve stopách bratra Petra, který v té době začínal hrát amatérské divadlo a rozhodl se pro hereckou dráhu. Během doby, kdy se věnoval amatérskému divadlu se vyučil ve Škodovce strojním zámečníkem a vystudoval večerní průmyslovku. V roce 1983 zahájil studium na loutkoherecké fakultě DAMU, kterou absolvoval v roce 1989. Poslední rok studií se seznámil s  francouzskou stážistkou a spolu s ní na podzim roku 1989 odjel na rok do Francie. Začal pracovat jako herec a výtvarník v loutkovém divadle Jean-Pierra Lescota, kde strávil skoro 10 let. Od roku 1996 spolupracuje s francouzskou televizí a od roku 2000 hraje v celovečerních filmech. Zlom nastal v roce 2001, kdy dostal nabídku na hlavní roli ve filmu Silvia Soldiniho Ve větru hořím. Po mezinárodním úspěchu filmu začal získávat role v řadě francouzských a italských filmů. U nás jsme jej mohli vidět v koprodukčním snímku Vodka lemon (2003). Je rozvedený a má dvě děti. Film Tajnosti znamená pro Ivana Fraňka návrat do českého filmu.

Tajnosti - Karel Roden a Martha Issová
Tajnosti - Karel Roden a Martha Issová | Foto: Tajnosti

MARTHA ISSOVÁ (CECÍLIE)
Patří k nejnadanějším a také nejvytíženějším mladým herečkám. Pochází z umělecké rodiny (maminka je herečka, tatínek režisér), studovala na konzervatoři, kterou nedokončila a svůj talent zúročuje na řadě divadelních scén jako je Divadlo Na Fidlovačce, Dejvické divadlo nebo Divadlo v Řeznické. Popularitu jí přeneslo účinkování v televizních filmech a seriálech Hop nebo trop, Dobrá čtvrť, Náves.
S režisérkou Alicí Nellis spolupracovala rovněž na divadelních představeních  - Když tančila v Divadle Bez zábradlí, Pomoc v Divadle v Řeznické nebo Růžový šampaňský v Černé labuti.

MILOSLAV KÖNIG (MLADÍK - KLAVÍRISTA)
Absolvent herectví na DAMU rozděluje svůj čas mezi herectví a hudbu. Kromě hlavní role v muzikálu M. Pavlíčka Obraz Doriana Graye (alternace s Davidem Krausem) zpívá s jazzrockovou kapelou VKV. Již během studií hostoval v Národním divadle, dále jsme jej mohli vidět např. na scéně divadla DISK ve hře Bez kyslíku, nebo v Divadle Na zábradlí, kde mimo jiné účinkoval v hře Alice Nellis Záplavy. Hostuje v Divadle v Dlouhé. Pro scénu Violy vytvořil a nastudoval spolu s Magdalénou Borovou hru podle povídky J. Štětiny Století zázraků.

 

Právě se děje

Další zprávy