Do jablka se zakousne iPod i Beatles

kul, BBC
5. 2. 2007 19:00
Londýn - Dlouhý spor mezi tvůrci počítačů Apple a kapelou Beatles o logo jablka a název Apple se nakonec uzavřel smírně.

Práva byla sice po vyhraném sporu převedena na výrobce počítačů Apple Inc. - ten ale podle nové dohody bude licenci na užívání názvu i loga zpětně poskytovat společnosti Apple Corps, která se stará o hudební pozůstalost Beatles.

Po sporech a soudních přích, které trvaly celkem pětadvacet let, nakonec našli členové legendární kapely společnou řeč se stejně legendární technologickou společností.

Šéf Apple Steve Jobs a jeho iPod
Šéf Apple Steve Jobs a jeho iPod | Foto: ČTK

Dřív si znesvářené strany nemohly přijít na jméno, teď se vzájemně plácají po zádech. "Milujeme Beatles a bylo bolestivé být s nimi ve sporu právě kvůli obchodním značkám," říká šéf a zakladatel Apple Inc. Steve Jobs.

"Čekají nás společně skvělá léta. Firmě Apple Inc. přejeme úspěchy a těšíme se na poklidnou spolupráci," uvedl na oplátku Neil Aspinall, manažer beatlesovské firmy.

Základem sporu se stala internetová služba iTunes slogem jablka, přes kterou mohou lidé nakupovat písně a alba v elektronické podobě a stahovat si je do svých mp3 přehrávačů, tedy iPodů z produkce Apple Inc.

To se znelíbilo protistraně, která s Američany vedla několik sporů. Řekla, že počítačová firma tím porušila dohodu z roku 1991, podle které sice mohou logo i název používat obě firmy, ale nesmějí si vzájemně "fušovat" do byznysu.

ČTĚTE TAKÉ

A právě iTunes prý zasahují do hudební branže, a překračují tak hranice, kam bylo možné zajít. Loni v květnu však londýnský Nejvyšší soud rozhodl, že Apple smí logo používat na svých iPodech i na iTunes.

Teď následuje dohoda, jejíž podrobnosti zveřejněny nebyly; podle povznesené nálady obou stran spokojenost panuje na všech frontách.

Zřejmě má i prozaický důvod. Beatles dlouho odmítali poskytnout svůj katalog do iTunes, a tak je laskavost počítačového giganta třeba pomůže přesvědčit.

 

Právě se děje

Další zprávy