Prestižní Sundance ocenil film s Češkou

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 1. 2007 10:30
Park City - Ceny z největšího festivalu nezávislého filmu na světě - amerického Sundance - si odnesly snímek o přistěhovalcích a irské drama s Češkou v hlavní roli.

V kategorii nejlepší drama byl mezi americkými snímky oceněn film Padre Nuestro (Otče náš) o ilegálním přistěhovalci z Mexika, který byl oloupen o svou identitu.

Mezi dokumentárními snímky vyhrál film Manda Bala o zločinnosti a korupci v Brazílii. Mexičtí imigranti v Sundance bodovali i loni, kdy si odtud hlavní cenu odnesl snímek Quinceanera.

Glen Hansard a Markéta Irglová
Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Aktuálně.cz

Česku přináší překvapivý úspěch cena diváků v zahraniční kategorii. Tu převzal režisér John Carney za irský snímek Once s českou účastí: v dramatu o irském pouličním hudebníkovi a jeho neobvyklém osobním i hudebním svazku s českou emigrantkou si s Glenem Hansardem zahrála česká zpěvačka a klavíristka Markéta Irglová.

"Práce na Once byla mou první zkušeností s filmem," říká Irglová. "John mi s mou rolí hodně pomohl. Z reakcí diváků i z ocenění máme všichni obrovskou radost," dodává.

Osudy Hansarda, lídra respektované irské kapely The Frames, a mladé hudebnice Irglové jsou přitom stejnými pouty propojené i v reálném životě - natočili spolu kritiky oceňované album The Swell Season.

A do třetice: prvotním impulsem k desce The Swell Season byla nabídka režiséra Jana Hřebejka na hudbu k jeho novému filmu Kráska v nesnázích. Hansard mezitím v Česku představil i další album The Cost.

I cesta filmu Once na festivalu Sundance měla až filmový průběh. Zatímco při zahájení festivalu se o něm takřka nevědělo, hned po prvním promítání se začalo mezi festivalovými návštěvníky šuškat o překvapení celé přehlídky.

Další projekce už byly beznadějně vyprodány a zakončovaly je ovace ve stoje. Glen Hansard úspěch filmu, který je kromě hereckých výkonů postaven i na písních obou protagonistů, vzápětí po vyhlášení výsledků  komentoval slovy: "Přijetí našeho filmu je přesně takové, v jaké jsme doufali, ale zároveň neočekávali". .

Mezi zahraničními tvůrci byli na Sundance oceněni také autoři izraelského filmu Sweet Mud (Sladké bláto) o chlapci a jeho mentálně zaostalé matce v kibucu v 70. letech a jako dokument dánský film Enemies of Happiness (Nepřátelé štěstí) o životě afghánské političky.

Dakota Fanningová ve filmu Hounddog
Dakota Fanningová ve filmu Hounddog | Foto: Aktuálně.cz

Cenu diváků mezi americkými filmy získal film Grace is Gone (Grace odešla) o otci dvou dětí, jehož manželka zahynula v irácké válce. Tento film byl oceněn i cenou za scénář.

Diváci udělili v Sundance i dokumentární cenu snímku Hear and Now, v němž režisérka Irene Taylor Brodsky portrétuje své staré rodiče, kterým může riskantní operace vrátit sluch.

Snímek Hounddog, který na festivalu budil největší kontroverze scénou, v níž je znásilněna malá dívka v podání hvězdičky Dakoty Fanningové, si žádnou z cen neodvezl.

Desetidenní festival se koná z iniciativy a pod patronátem slavného amerického herce Roberta Redforda.

 

Právě se děje

Další zprávy