Jak hledat šest Číňanů v kupce sena

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 10. 2006 13:15
Jihlava - V roce 2001 našel jistý Láďa ve Švédsku kufr s negativy. Vyvolal z nich 750 fotografií, jež zachycují cestu čínských funkcionářů po Evropě.
103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

O dva roky později se po jejich stopách vydala se svým štábem dokumentaristka Lucie Králová. Film 103 minut z ukradeného kufru, jehož světová premiéra v úterý večer zahájila dokumentární festival v Jihlavě, zachycuje právě tuto cestu.

Králová v něm zkouší nejrůznější způsoby, jak najít autory a hrdiny snímků.  O radu žádá sinology, kriminalisty, v Česku žijící Asiaty, soukromého detektiva i profesionálního fotografa.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: Aktuálně.cz

Se štábem pak vyrazí na pět tisíc kilometrů dlouhou cestu Evropou, na které objevuje místa, kde oni Číňané pózují, a konfrontuje je s fotografiemi; zaznamenává také sebe i svůj štáb.

Pátrání je ale stále neúspěšné. Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda pátrají po hrdinech v Hongkongu, stopy Králové zas vedou do německého Heidelbergu. Ale nalezení oněch Číňanů je pořád v nedohlednu.

Rozuzlení téhle detektivky se nesluší prozrazovat. "Krásný příběh dostane krásný konec," říká pateticky reportér čínského televizního pořadu v závěru filmu.

Infobox
Autor fotografie: MFDF Jihlava

"Ten film moc pravdivě nepůsobí, ale nic jsme si nevymysleli," dušuje se režisérka, která se v něm sveřepě vydává všanc lehce iracionálnímu snažení - předat šesti neznámým Číňanům fotografie z jejich evropského pobytu.

Přitom se zamýšlí i nad podstatou turismu ve stále se zmenšujícím světě. Vtipné jsou scény, kdy jsou s fotografiemi Číňanů konfrontováni v Česku žijící Asiaté, a dohadují se, jaké národnosti lidé na snímcích jsou. Jen závěr už působí mírně zdlouhavě a nesoustředěně.

Lucie Králová je autorkou oceňovaného středometrážního filmu Zlopověstné dítě o mladém příznivci nacismu, obdivovateli holocaustu a autorovi románu Predátor holocaustu. V roce 2003 s ním právě v Jihlavě získala cenu za nejlepší český dokument.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

103 minut z ukradeného kufru soutěží ve všech třech festivalových soutěžních sekcích a je tak ideálním otvírákem festivalu. Jeho rozjezd je zatím pomalý, první projekci pod širým nebem sledovala v úterý vpodvečer na náměstí necelá třicítka diváků. Glawoggerův dokument Dělníkova smrt se promítal na stěnu odpudivého jihlavského Prioru.

Večerní zahájení festivalu pak obstarala v kině Dukla divadelní skupina VoSto5 se svým průvodcem oslavami a hudební jednotkou Snaha.

Na přetřes znovu přišla dlouho odkládaná rekonstrukce kina Dukla; přítomný hejtman kraje Vysočina ale místo příslibu rekonstrukce filmaře podaroval jen dortem.

Ředitel festivalu Marek Hovorka si pak i s diváky připil šampaňským na počest 10. ročníku, který tímto odstartoval.

 

Právě se děje

Další zprávy