V České RAPublice vládne hip-hop

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 10. 2006 9:30
Praha - "Grafitti, breakdance, dýdžejing a rýmování - jsou věci, ke kterejm patří po městě zevlování." O tom bude vznikající český dokument.
Supercrooo
Supercrooo | Foto: Supercrooo

Začíná přehlídka Music on Film - Film on Music a za týden startuje festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Právě tady se bude prezentovat vznikající  český "music on film" - dokument o českém hiphopovém hnutí.

Foto: Aktuálně.cz

Nese název Česká RAPublika a jeho hrdiny by měla být špička domácí scény. "Hlavní postavy jsou členové skupin PSH, SuperCrooo a Indy a Wich," vypočítává režisér Pavel Abrahám.

Spolu se spoluscenáristou Tomášem Bojarem připravují pro prezentaci v Jihlavě trailer. "Provázely nás trochu komplikace s lokacemi, protože se párkrát stalo, že se případní pronajímatelé zalekli slova rap nebo hip-hop," říká producent Martin Pošta.

Už při natáčení traileru vznikaly prý situace vypovídající o spontánnosti a životnosti hnutí. "Před radnicí Prahy 3 se kolem nás začalo motat celkem dost mladých Romů," líčí situaci z natáčení Pošta.

"Jak se ukázalo, byli to vesměs hiphopoví fanoušci a beatboxeři-amatéři. V jednu chvíli začal jeden z nich udávat rytmus a Phat ze SuperCroo se k nim přidal spontánním rapem," dodává. I tuto sekvenci se prý filmařům podařilo zachytit a pravděpodobně bude k vidění v traileru.

Hiphopové hnutí je pevně spjaté právě s městským prostředím. "Rapeři se nadto ke svému pražanství hrdě hlásí a na hlavní město povětšinou nedají dopustit," říká Abrahám. "Slova jako Milujem tohle město, je to náš domov nejsou žádnou výjimkou."

V Česku už několik let hip hop zaznamenává značný ohlas, jenž překračuje rámec původní komunity.

Podle Abraháma a Bojara přináší i návrat zájmu mladých hip hoperů o mateřský jazyk, se kterým pracují a stávají se tak novodobými "Pražskými chodci" i komentátory života ulice.

Supercrooo
Supercrooo | Foto: Supercrooo

"Místo angličtiny čeština plná novotvarů a oprášených archaických výrazů, místo New York Knicks Bohemians Praha a místo zázvorového piva budvárek na Újezdě," shrnuje Abrahám. "Budoucí film tak chápeme jako procházku krajinou českého hip hopu, na níž se vydáváme po stopách samotných rapových textů."

Přestože český hip hop zhrubl a ušpinil se, pořád je tu místo i pro humor. "V některých okamžicích tu před očima ožívá až haškovsko-formanovská tradice," míní autoři dokumentu.

Většina hrdinů dokumentu má vystoupit také na jarním jednodenním festivalu Rap Praha. Proběhne v rámci natáčení v zatím nezveřejněném veřejném prostoru.

Foto: Aktuálně.cz

Během přehlídky se bude pomítat do té doby natočený materiál a přímo na místě bude natáčení pokračovat. Návštěvníci se tak mohou stát spoluaktéry dokumentu.

Film Česká RAPublika vzniká v produkci společnosti Fresh Films za podpory Státního fondu české kinematografie a programu Ex Oriente pořádaného Institutem dokumentárního filmu. Do kin by měla Česká RAPublika přijít příští rok na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy