Jackass: Amerika miluje zběsilé Blbce

Jan Šprincl
25. 9. 2006 9:00
Los Angeles - Jeden pije koňské sperma a jí kopytníkův trus, další si dává do oka pijavici a jiný se zase nechá do břicha nabrat rozdováděným býkem.
Foto: Reuters

Tyto scénky momentálně plní americké biografy. Film Jackass: Number Two se dostal na první místo nejnavštěvovanějších filmů a za první tři dny promítání porazil i nový akční film Jet Li Fearless nebo politické drama All the King´s Men.

Od premiéry 22. září stačil vydělat 28,1 milionů dolarů a to díky poměrně vřelé kritice a hlavně díky mládeži do 25 let, která kina vzala ztečí stejně aktivně, jako sledovala skeče Jackass na MTV.

"Když se v roce 2002 objevili, lidé byli vyděšeni. Bohužel pro ně, připravili jsme pokračování," zní motto nového snímku, který navazuje na úspěch "jedničky" i pořadu Jackass v televizi.

Foto: Reuters
  

"Když supermasochista Bob Flanagan (americký performer, básník a komik - pozn.) před publikem přibil svůj penis ke kusu dřeva, bylo to nazváno performance. Když Chris Pontius (jeden z Jackass - pozn.) strčí svůj penis do hadrové myši a povrtí s ní před hladovým hadem, jsou to Jackass," připomněl New York Times relativity všech nadšených i odmítavých soudů nad šílenou partou kolem Johnnyho Knoxvilla.

Jsou to lidé, kteří nezodpovědně riskují se svým životem a dávají tak návod znuděným teenagerům, co s volným časem, nebo je jejich produkce jen dotaženější podobou němých grotesek, které by taky nikoho nenapadlo napodobovat?

Jackass (v překladu oslové, hlupáci nebo blbci) své "dovednosti" stavějí na rozhraní situačních gagů, kaskadérství a hlavně sebedestruktivních počinů. MTV jim dávala velký prostor od roku 2000, kdy dvanáctičlenná skupina pro televizi připravovala dvacetiminutové nedějové skeče, z nichž mezi nejslavnější patří kancelářskou svorkou připíchnuté varle ke stehnu.

Foto: Reuters

Mnoho mladých se jejich skoky, pády i konzumaci všeho myslitelného i nemyslitelného snaží napodobovat - ovšem na rozdíl od profesionálních Jackass, bývalých sportovců, skateboardistů či jezdců na BMX, nedopadá dobře. I proto se na téma Jackass a vhodnost vysílání jejich kousků stalo jedním z politických témat před prezidentskými volbami v roce 2000.

O dva roky později byla reality Jackass na MTV ukončena. Vedení stanice už nechtělo svádět boj o partu šílenců, oni sami se cítili vyčerpáni cenzurou, navíc už jim docházely nápady, jak se ještě víc poškodit.

Po celém světě existují jejich následovníci, kteří myšlenku "čím víc a nebezpečnější to bude, tím lépe" - ale ve většině případech jsou buď dost neškodní jako např. Jackass Praha nebo už nemají nadhled, který k Jackass patří.

Foto: Reuters

Jackass, jejichž televizní úspěch vychází z popularity a drsnosti skryté kamery i reality show, kde nebezpečí je skutečné a pro nezúčastněného i zábavné, své kousky předvedli ještě ve filmu Jackass: The Movie, který jen v USA vydělal 60 milionů dolarů.

Letošní pokračování prý jen předznamenává další sérii na MTV. Nechme se překvapit, jestli Johnny Knoxville, Bam Margera, Chris Pontius a jim podobní oslové tuhle smrtelnou sezonu přežijí.

 

Právě se děje

Další zprávy