Moore míří další střelu na Bushovu vládu

Reuters, Hej
18. 9. 2006 14:30
Dokument - Po posedlosti zbraněmi a Bushem dokumentarista Michael Moore vrhnul politicky nekorektní pohled na americký zdravotní systém.

Za Bowling for Columbine si v roce 2002 odnesl Oscara, Fahrenheit 9/11 zas o dva roky později bodoval v Cannes. Nejziskovější dokument dodnes vydělal kolem 120 milionů dolarů a definitivně stvrdil pozici Moora coby ikony antikorporátní a protibushovské Ameriky.
 
Z manipulativního nakládání s fakty, jejich tendenčního výkladu i lží byl ale Moore obviňován už dřív a nejinak tomu určitě bude u snímku Sicko, v němž se po tématu amerického "domácího" ozbrojování a americké politiky zaměřil na další bolavé místo současných Spojených států - zdravotní systém.

Bowling for Columbine
Bowling for Columbine | Foto: Aktuálně.cz

Moore dává americkou situaci do kontrastu zejména se sousední Kanadou. Rozdíly mezi Amerikou a zbytkem světa charakterizuje jako kontrast mezi americkým sobectvím "nejdřív já" a solidárním systémem "pojďme pomoci ostatním" v zahraničí.

Dokumentarista už představil ukázku z nového snímku na torontském festivalu. Americkou premiéru by snímek měl mít ještě letos.

Moore si tady samozřejmě nenechal ujít ani příležitost vyjádřit se k politickým problémům USA a znovu veřejně odsoudil americkou invazi do Iráku.

"Ve válce jsme už tři a půl roku a nejsme schopni ochránit ani cestu od letiště do centra Bagdádu. To je fakt absurdní," vyjádřil se a dodal, že válka je jen kratochvíle, která má Američany udržovat ve strachu.

"Nechceme ochránit ani tu cestu, protože nechceme, aby ta válka skončila. Chceme jen Američany vystrašit - je to smutné a ubohé," dodal. Moore v Torontu vystoupil mimo jiné na vyprodané stočtyřicetiminutové večerní diskuzi s režisérem Larry Charlesem, autorem filmu Borat.

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11 | Foto: Aktuálně.cz

V obvyklé kšiltovce a v teniskách představil publiku i krátký sestřih ze svého dalšího filmu The Great ´04 Slacker Uprising. Dokument shrnuje jeho šedesátidenní cestu po šedesáti amerických městech v době prezidentských voleb v roce 2004.

V jejím rámci vyzýval Američany, aby šli k volbám, ale nedali hlas Bushovi. Tenhle snímek by měl mít premiéru příští rok, stejně jako pokračování titulu Fahrenheit 9/11.

Nedočkaví Mooreovi příznivci z řad českých diváků mohou zatím vzít zavděk Mooreovým prvním filmem Roger a já z roku 1989, který dnes od 21.25 vysílá druhý program České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy