Slovensko zase otvírá krvavý hostel

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 8. 2006 0:00
Praha - Už za měsíc se začíná točit pokračování kultovního amerického krváku Hostel. Tentokrát pro změnu zmasakrujeme studentky.
Z premiéry Hostelu: Vlevo kameraman Milan Chadima, vpravo producent Philip Waley.
Z premiéry Hostelu: Vlevo kameraman Milan Chadima, vpravo producent Philip Waley. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První Hostel natáčený na území bývalé československé federace měl premiéru na jaře. Stál pět milionů dolarů a jen v americké distribuci vydělal desetkrát tolik. Hrdiny byli tři mladíci, jejichž pouť po východní Evropě skončila v jednom slovenském hostelu - tady se dostali do spárů společnosti, jež nabízí bohatým zvrhlíkům mučení coby zábavu.

Brzy bylo jasné, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat, a teď už jsou přípravy na natáčení Hostelu 2 v plném proudu. Podle kameramana Milana Chadimy, kterého si režisér Eli Roth vybral už pro první dil, se začne točit v druhém zářijovém týdnu.

"Ve scénáři se objevuje hodně evropských i amerických lokací, ale podstatná část se samozřejmě odehrává na Slovensku. Kde přesně se bude točit, si ponechám jako tajemství, ale můžu prozradit, že spousta míst vychází z prvního dílu," řekl deníku Aktuálně.cz kameraman.

První film postrašil Američany, pobavil Čechy, kteří tu slyšeli hvězdy normalizačního popu 80. let a bavili se stylizací východní Evropy coby dekadentního sídla neřesti - a popudil Slováky. Ti protestovali, že tu byli zobrazeni jako ubohá a zaostalá zemička plná dětských gangů a ruských mafiánů, v níž pro Američany není bezpečno.

"Nikdy jsem úplně nepochopil reakce, které Hostel na Slovensku vyvolal," míní Chadima. "Myslím, že měli na film reagovat zcela opačně a úspěchu Hostelu využít. Pokud pojedete do Texasu, taky nepředpokládáte, že vás rozřežou motorovou pilou."

Princip Hostelu zůstává stejný. Mladí Američané vyrážejí do východní Evropy, jen to v druhém dílu budou místo tří mladíků tři dívky. Na letních studiích v zahraničí odhalují temnou pravdu o - jak jinak - slovenském hostelu. Co přesně je potká? "Kdybych to prozradil, nebylo by se v kině čeho bát," říká jen Chadima.

V různých fázích vyjednávání o angažmá v druhém Hostelu jsou podle agentury Reuters tři americké herečky. Lauren Germanová by měla hrát bohatou dívku, která se únikem snaží vyřešit jeden problém ve svém životě. Bijou Phillipsová ztvární její nejlepší kamarádku; poslední do trojice je Heather Matarazzová, která se kupříkladu objevila v Deníku princezny.

Režisér Eli Roth opět napsal i scénář, v roli výkonných producentů se na Hostelu znovu podílejí Quentin Tarantino a Boaz Yakin.

Podle Chadimy bude Hostel 2 samozřejmě přes osvědčenou návaznost syžetu v něčem jiný. "Jde víc do hloubky a příběh se rozvíjí v několika rovinách, které se protnou v samém závěru, kde..., ale to až v kině," zůstává kameraman tajuplný. Víc nechce prozradit ani o vizuálním pojetí: "Vychází ze samotného příběhu, a protože ten je jiný, je třeba přizpůsobit i vizuální koncepci."

...ve vlaku v jedné zaostalé středoevropské zemičce na ně číhal Jan Vlasák s rukama upatlanýma od salátu...
...ve vlaku v jedné zaostalé středoevropské zemičce na ně číhal Jan Vlasák s rukama upatlanýma od salátu... | Foto: Falcon

O účasti českých herců zatím není rozhodnuto. "Konkurzy jsou v plném proudu nejen u nás, ale i ve Spojených státech. Zatím nevím o nikom, kdo by mohl říci, že v pokračování Hostelu bude hrát," říká Chadima.

"Pracuje se na tom," je stejně tajemný vedoucí castingu pro Hostel 2 Ivan Vorlíček. "V téhle chvíli nemůžu říct víc." 

...a roztodivných lidí, kteří nemají rádi mladé americké chlapce...
...a roztodivných lidí, kteří nemají rádi mladé americké chlapce... | Foto: Falcon

Eli Roth si české herce z prvního dílu velmi pochvaloval, často zmiňoval kupříkladu Jana Vlasáka, představitele úlisného sadisty z vlaku, jímž nebozí Američané cestují. "Zatím mi nikdo nevolal," řekl Vlasák Aktuálně.cz. "Ale posledně mi Eli říkal, že se mě tam pokusí dostat, tak uvidíme."

Jistá je každopádně účast Čechů na hudebním doprovodu. Roth už letos na festivalu v Karlových Varech mluvil o tom, že rozhodně znovu počítá s československým popem 80. let, který prý tak pěkně ladí s estetikou filmu. 

 

Právě se děje

Další zprávy