Překoná Renč Requiem pro panenku?

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 8. 2006 0:00
Praha - Filip Renč natáčí ve veslařském klubu na Smíchově první část svého akčního filmu. Uvnitř: GALERIE
Kameraman Petr Hojda a Filip Renč
Kameraman Petr Hojda a Filip Renč | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

S akčním dramatem Na vlastní nebezpečí se režisér vrací ke kořenům - ke svému debutu Requiem pro panenku.

"Dodnes mi známí říkají, že jsem nepřekonal jeho sílu," přiznává Renč. "A tak bych znovu podle skutečné události chtěl natočit akční drama - žánr, který tady dlouho nebyl. A technicky to bude daleko vyspělejší, než bylo Requiem."

Renč slibuje drsný, syrový, dokumentárně laděný příběh. "Mám rád dobrodružství. Chci opustit pražské klišé, styl kavárenských a salónních typů filmů, kterých je hodně," prohlašuje režisér lehce mondénní Války barev, muzikálu Rebelové či wievegovského Románu pro ženy.

Napomoci mu má Jiří Langmajer jako hlavní hrdina Saša. Na základě cívky starého amatérského filmu pátrá v Karpatech po skutečné příčině smrti svého otce-kajakáře, který tu zahynul v divoké vodě. Proto si zaplatí v cestovní kanceláři výpravu na raftu.

"Role je zajímavá tím, že je napsána podle skutečné události. Odehrává se v nádherné přírodě. Je také o něčem jiném, než se nyní točí většina příběhů," věří Langmajer spolu s režisérem.

Foto do památníčku: v dolní řadě herci, nahoře scénárista, kameraman, režisér.
Foto do památníčku: v dolní řadě herci, nahoře scénárista, kameraman, režisér. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Průvodcem výpravy je Filip Blažek a mezi jejími členy, kteří si na poslední chvíli koupili zájezd a skutečnou příčinu cesty neznají, je třeba mladík z bohaté rodiny Václav Jiráček, jeho dívka ve ztvárnění Slovenky Lucie Šipošové nebo režisér Miroslav Krobot v roli profesora zeměpisu.

"Když si nebudu vědět rady, pan Krobot mě zastoupí," komentuje to Renč a zdůrazňuje, že na obsazení a kombinaci herců si dává záležet. "Je to důležitá součást režie: dát dobře dohromady lidi jak před kamerou, tak za ní."

Hrdinové filmu prý projdou životní zkouškou, která změní jejich charaktery i pohled na život. Sáhnou si na dno svých sil, stanou se z nich štvanci a zdánlivě klidný výlet se promění v boj o život.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Herci proto musí absolvovat tvrdý výcvik " Musí být trénováni a hodně vydržet," tvrdí Renč.

Podle Langmajera natáčení nebude jednoduché i z jiných důvodů: "Budeme měsíc a půl od rodin - devětadvedesát procent chlapů a dvě krásné herečky. Tak abychom se tam nakonec o ně neutkali."

To všechno ale až  příští rok na jaře v zahraničí, kdy vypukne hlavní část natáčení. Drsnou přírodu Renč najde v Rumunsku a v Bosně a Hercegovině, kam se vypraví po českých předtáčkách.

Teď se točí jen v tuzemsku; začalo se 12. srpna na základní škole v Klánovicích a pokračuje mimo jiné právě na Smíchově.

Autor scénáře Josef Urban
Autor scénáře Josef Urban | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Scénář napsal Josef Urban, s kterým měl Renč původně spolupracovat na filmu Habermannův mlýn o odsunu sudetských Němců. "Netočilo se, nesehnali jsme grant ani podporu televizí a práva skončila v Německu. Ale od té doby jsme v kontaktu. Napsal další knížku Čas, kdy muži sestupují na zem, kterou bych chtěl také realizovat," uvedl Renč.

Premiéru by film Na vlastní nebezpečí měl mít na konci příštího roku či začátkem roku 2008. S rozpočtem 30 milionů korun to bude vůbec nejdražší Renčův film. Na jeho vzniku se kromě společností Infinity a InFilm podílí také televize Nova a rumunský partner.   

 

Právě se děje

Další zprávy