Moore nestáhnul malé džihádisty

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 8. 2006 0:00
Traverse City - Kontroverzní dokumentarista Michael Moore přivezl na svůj festival Kazacha Borata a Ježíšovy děti.

Severozápadní cíp Mooreova domovského státu Michigan hostil minulý týden druhý ročník festivalu Traverse City.

Michael Moore přehlídku založil loni spolu s dvěma dalšími přáteli. Loni festival zahajoval dokument Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, který si odtud odvezl i cenu. Letos se festival téměř zdvojnásobil a sedmasedmdesát projekcí z osmdesáti osmi bylo vyprodáno; celkem lidé koupili 71 tisíc vstupenek.

Ježíšův tábor
Ježíšův tábor | Foto: Aktuálně.cz

"Že tolik zahraničních filmů, dokumentů a amerických nezávislých vyprodalo projekce tady ve středu Ameriky, kde v okruhu 250 mil není ani jedno klubové kino, je důkazem, že lidé kdekoliv chtějí vidět dobré filmy," komentoval to Moore.

Jeho jméno do Traverse City přilákalo řadu filmařů a známých herců: Malcolm McDowell přijel s Kubrickovým Mechanickým pomerančem a herec Matthew Modine s Olověnou vestou.

Jeff Daniels zase přivezl vynikající Oliheň a velrybu a Lawrence Bender doprovodil čtyři projekce Nepříjemné pravdy, hitu festivalu v Sundance věnovaného viceprezidentovi Goreovi. Na festivalu se promítal i Scoop Woodyho Allena.

Infobox
Autor fotografie: BBC

Infobox

FILMY Z TRAVERSE CITY

  • Ježíšův tábor - dokument o dětském křesťanském táboře, na kterém je krom Ježíše vzýván i prezident Bush
  • Borat - satira svérázného komika, který v roli kazašského reportéra Borata miluje Stalina a Pamelu Andersonovou
  • Scoop - v nové komedii Woodyho Allena hraje i Scarlett Johanssonová
  • Oliheň a velryba - tvůrci filmu Život pod vodou natočili hořkou komedii o rozpadu jednoho manželství

Místním se líbily i projekce pod širým nebem v místní zátoce; přitáhly každý večer tisíce lidí. Jedním z hitů se podle deníku Variety stal i Borat, satira Sachy Barona Cohena o kazašském reportérovi na cestě po USA.

Borat má oficiální premiéru příští měsíc na festivalu v Torontu, ale poprvé byl před platícím publikem k vidění právě v Traverse City. Snímek ještě není úplně dokončený, na závěrečném večeru se promítal z digitální kopie a neměl hotové závěrečné titulky. Publikum ho přesto ocenilo nadšeným potleskem ve stoje.

I když se festival prezentuje jako nepolitický - jeho heslem je "Nic než dobré filmy" - v diskuzích se často přetřásala Bushova administrativa a současná americká politika.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Sám šéf přehlídky udal tón, když na diskuzi k filmu Borat prohlásil, že Amerika byla vybudována na genocidě Indiánů a otroctví Afričanů.

Nebyl by to ostatně Moore, aby nevyvolal kontroverze. Tady mimo jiné uvedením filmu Ježíšův tábor. Distribuční společnost Magnolia ho chtěla z festivalu stáhnout v obavě, že spojení snímku s Moorem by mohlo ohrozit jeho přijetí u konzervativnějšího amerického publika.

Moore ale odmítl - prý proto, že žádost mu došla až v úterý, kdy už obě festivalové projekce byly zcela vyprodané.

Oliheň a velryba
Oliheň a velryba | Foto: Aktuálně.cz

Podle Moorea Ježíšův tábor ani nemá šanci zaujmout křesťanské publikum. "To je nesmysl, měli by přijít s lepším plánem. Tohle je možná nejlevicovější snímek roku a každý, kdo ho viděl, to ví.. Je to silný pohled na křesťanskou organizaci, která ze svých dětí vychovává malé džihádisty."

Poprask kolem Ježíšova tábora je prý jen další kauzou, která se snaží přiživit na jeho publicitě. "Existuje jeden fiktivní Moore, o kterém všichni píší a vymýšlejí příběhy," řekl. "Mě to nijak neobtěžuje, už jsem se naučil, že to je jen druh zábavy. Ale nejsem to já."

 

Právě se děje

Další zprávy