Filmaři se chopili výročí útoků na WTC

Hej, Reuters, IMDB
22. 7. 2006 0:00
Los Angeles - Tabu padlo. Nadcházející páté výročí newyorských událostí odstartovalo lavinu projektů věnovaných útokům z 11. září. Uvnitř: TRAILER

Nejočekávanější je film World Trade Centre slavného režiséra Olivera Stonea. Vypráví o dvou policistech uvězněných pod troskami budov spadlých v důsledku teroristických útoků z 11. září 2001, při kterých zemřelo kolem tří tisíc lidí.

Stone svůj snímek už tento týden promítal policistům a hasičům, kteří riskovali životy při záchraně obětí ze zřícených mrakodrapů. Dopředu je varoval, že to pro ně může být traumatický zážitek.

"Emocionálně je důležité, aby tihle muži a ženy měli možnost vidět náš film jako první - samozřejmě pokud jim to nezpůsobí trauma," míní producent filmu Michael Shamberg.

World Trade Centre vstupuje do amerických kin 9. srpna, do českých 28. září. Donedávna se ještě zdálo, že tyto události jsou pro Američany příliš živé na to, aby je viděli na plátně. Před nadcházejícím pátým výročím útoků však vzniká i řada dalších filmových projektů, dokumentů a televizních pořadů.

Na kabelové televizi Court TV má 21. srpna premiéru dokument Rodná zem Lindy Ellmanové, jenž se až úzkostlivě drží zprávy vládní komise ustavené po útocích. I proto se režisérka obává, že přicházející hollywoodské dramatizace útoků na World Trade Center mohou její projekt zastínit.

Ellmanová staví na zprávě Komise pro 11. září o 567 stranách. "Prodaly se miliony výtisků téhle knihy, ale nikdo ji pořádně nečetl," tvrdí. Její dokument vypráví hlavně o rodinách obětí. Podle režisérky bylo pro ni největší výzvou získat jejich důvěru. Kontaktovala jednu po druhé, aby s nimi natočila "hluboce osobní a bolestné" rozhovory.

Komentář k filmu namluvili Kevin Costner a Hilary Swanková, snímek obsahuje i známý sestřih událostí dne, záběry Usámy bin Ládina z roku 1997, v nichž terorista vysvětluje své záměry, či prohlášení někdejšího experta přes terorismus z Bílého domu Richarda Clarka, který rodinám obětí říká: "Vaše vláda vás podvedla."

United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

 "Doufám, že se pravda neztratí mezi fikcí," věří Ellmanová, bývalá producentka NBC News, která film natočila jako svůj režijní debut. "Nemám problém s fiktivními příběhy o 11. září, protože lidé by na ně neměli nezapomenout.. Jen doufám, že pravda nebude fikcí úplně nahrazena - protože je víc šokující."

Ellmanová tak naráží nejen na Stoneův World Trade Centre, ale i na další chystaný projekt věnovaný tomuto tématu. Tím je kupříkaldu televizní minisérie televize ABC nazvaná Cestou 11. září. Začne se vysílat v předvečer útoků, 10. září.

Ani další americké televize nezahálejí. CNN chystá pořad Po stopách Usámy bin Ládina, National Geographic odvysílá Poslední zprávu: Usámův útěk a History Channel snímek Zázrak z únikového schodiště B.

Už v květnu měl v amerických kinech premiéru film Let číslo 93; Češi se ho dočkají 24. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy