Češi si podruhé otevřou krvavý Hostel

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2006 13:16
Karlovy Vary - Na festivalu se zastavil Eli Roth, režisér kultovního Hostelu. Obhlíží, kde natočí i druhý díl hororu, kterému se Češi smějí.
Eli Roth
Eli Roth | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Češi ho berou jako trochu divnou komedii, pro Američany je to opravdový strašidelný horor," přiznává Eli Roth o filmu, který tu loni vznikl za pět milionů dolarů.

Hostel
Hostel | Foto: Falcon

Nový Hostel se začne točit už na podzim. Slovenskou metropoli v něm opět ztvární Český Krumlov, bude se filmovat také v Praze - a nově i v Karlových Varech. Tady si teď režisér neplánovaně užívá pobyt, české festivalové krásky i setkání s novináři.

Roth si podle svých slov uvědomuje, proč Hostel v Česku působí tak směšně. Jeho stylizaci východní Evropy coby dekadentního sídla neřesti, krve a smrti ale vysvětluje a obhajuje: "Vycházím z amerických stereotypů o zemích střední a východní Evropy. Američané nevidí rozdíl mezi těmi všemi zeměmi a podle nich to tady tak vypadá."

Přiznává, že východní Evropa v Hostelu vypadá hodně necivilizovaně. A na otázku, jestli by našel něco, v čem jsou pro změnu necivilizované Spojené státy, odpovídá, že právě v tom, jak ignorují kulturní zvyklosti ostatních zemí.

"USA jsou ten největší terorista na planetě," prohlašuje s tím, že je stejně jako většina Američanů zklamán ze současné americké politiky a prezidenta Bushe.

Hostel
Hostel | Foto: Falcon

Pokračování má sice o něco vyšší rozpočet než první Hostel, ale Roth na stylu nehodlá nic měnit: "Natáčíme s nízkým rozpočtem, ale vysokou kvalitou."

A o čem nový snímek bude? Hlavní změnou je, že jeho hrdiny už nebudou tři mladíci, ale tři mladé Američanky studující v Evropě. Ti, kteří znají první Hostel, už určitě tuší, co všechno nebohé dívky při jejich cestě po Slovensku potká...

Nejspíš nějací podivní pánové s podivnými zálibami v podání zdejších herců.  Po zkušenosti z prvního Hostelu totiž Roth s Čechy počítá i pro druhý díl. S nadšením vzpomíná hlavně na Jana Vlasáka, Barbaru Nedeljákovou a Miroslava Táborského.

Český casting proběhne v srpnu. "Vyberu si začínající i zkušené," slibuje Roth a opakuje, že si spolupráci nemůže vynachválit.

Hostel 2 by mohl navázat na popularitu i kasovní úspěch jedničky a stát se stejným kultem. Tomu hodně napomohla i webová stránka filmu. "Nemám sto milionů dolarů, Toma Cruise ani televizní reklamu. Ale mám internet," shrnuje svou taktiku Eli Roth.

Snímek zase napomohl propagaci Česka, i když trochu svérázně: "Lidé v Americe teď šílí po hudbě Michala Davida, Tublatanky a Teamu. Hledají to na internetu, prostě to milují," říká režisér a slibuje, že český, resp. československý pop rozhodně najde své místo i v Hostelu 2.

Premiéru by měl premiéru příští rok na jaře a Eli Roth hned poté chystá další horor: adaptaci knihy Stephena Kinga s názvem Cell. "Ale pak už chci dělat teenagerské komedie," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy