V zajetí Anthonyho Hopkinse

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 6. 2006 9:00
Recenze - Mají hodně společného. Motorka i Anthony Hopkins, který na ní sedí. Nejsou nejmladší, ale pořád jim to jede. Uvnitř: TRAILER

A sálá z nich jakýsi starosvětský šarm.

Píše se rok 1967. Motocykl Indian má za sebou čtyřicet let života, jeho majitel Burt Munro v podání Hopkinse ještě o dvacet víc. Na poličce ve své obytné kůlně skladuje obětní dary bohu rychlosti a ladí svého Indiána na vrcholný závod života.

Na okamžik, kdy se s ním pokusí překonat světový rekord a pokoří hranici 200 mil za hodinu. Nikdo mu moc nevěří, všichni ho mají za blázna, má jen jediného spojence chlapečka ze sousedství - a k tomu říká moudra typu "Když si nechceš splnit svý sny, tak to už jsi něco jako zelenina".

Také za ten svůj sen opravdu tvrdě bojuje,  takže jeho naplnění se s pomocí přátel přiblíží na dosah. A tak rozmetá drsnou místní motorkářskou partičku, uvaří si čaj s kovovou příchutí, nehty na nohou si ostříhá bruskou, zalije vlastní močí citroník na zahradě, trávu poseká menším požárem a může se do světa.

Ale cesta za splněním snu může být zajímavější než cíl sám. To Burt dokazuje každým okamžikem. Moře překoná jako lodní kuchař. V Hollywoodu se ubytuje v hodinovém hotelu a seznámí se s transexuálkou Tinou, která jako by vypadla z Jordanovy Snídaně na Plutu. S ní absolvuje přípravy na cestu Amerikou, a pak už vážně vyrazí.

Infobox
Autor fotografie: Palace Pictures

Trochu to připomíná tragikomické putování Lynchova Alvina Straighta. Stařík na amerických okreskách rozpálených sluncem objevuje moderní Ameriku a potkává další podivuhodné osoby:  nadrženou důchodkyni- automechaničku, prostatického rudocha, který ho obdaruje rozdrcenými psími kulkami,  i vojáčka z Vietnamu, s kterým potlachá o plynu Agent Orange.

Cílem je start závodu, ale na ten se Burt Munro nepostaví úplně bez problémů. Technická prohlídka odhalí kutilské zlepšováky na jeho stroji, což se neobejde bez posměšků nabušených opálených Amerikánů. Brzy je ovšem smích přejde, když důchodce absolvuje testovací jízdu.

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

To už má na své straně dávno i všechny diváky. Protože Hopkins pevně vede nejen svou motorku, ale i celou tuhle retro road movie podle skutečného příběhu. Uřídí i místa, kde se film příliš zahýbá  k dojemnosti či  laskavosti a coby svérázný kutil, abstinent a nekuřák Burt Munro je jednoduše vynikající.

Nejvíc, když se s rukama zapatlanýma od oleje vrtá ve své motorce poskládané z nejneuvěřitelnějších součástek. Ale není to kouzlo, kterému propadnou ti, kdo jsou "v zajetí rychlosti".

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

V závodních a "rychlostních" scénách zase film zdatně konkuruje akčním motorevuím typu Rychle a zběsile - jenže i tady působí lidštěji, uvěřitelněji. To když Burt zkouší, kolik z motorky dostane na rozžhavené americké silnici, když jede zkušební jízdu nebo sviští podél moře při závodění s novozélandskými motorkáři.

Strhující finále ve vizuálně atraktivním prostředí utažských solných plání je pak napínavé od začátku do konce. Lítý dědek se na něm řítí za obzor snad rychleji než světlo. A ať už rekord překoná nebo ne, ty dvě hodiny fandění za to rozhodně stály.

V zajetí rychlosti (The World´s Fastest Indian), USA/Nový Zéland 2005. Scénář a režie Roger Donaldson, hrají Anthony Hopkins, Lana Antonova, Juliana Bellinger, Chris Bruno, Martha Carter a další. 127 minut, distribuce Palace Pictures.

 

Právě se děje

Další zprávy