Pusinky propagují Primeros

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 6. 2006 0:00
Reportáž - Jak se točí mladé holky v třicetistupňovém vedru? Uvnitř: EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE
Režisérka Karin Babinská
Režisérka Karin Babinská | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Natáčení Pusinek je v plném proudu. V úterý měli filmaři na rozpisu rozhlednu uprostřed Berouna, s výhledem na město. Točí se obrazy 9 a 10 - scény hned ze začátku příběhu. Technické scénáře Pusinek jsou stylově k tématu vyvedeny v růžové barvě, ten režisérčin je olepen samolepkami s andělíčky.

Hrdinkami Pusinek jsou černovlasá potvora Karolína (Sandra Nováková), zrzavá introvertka Iška (Marie Doležalová) a hnědovláska Vendula (Petra Nesvačilová). "Blonďatá jsem já, tak to stačí," komentuje to režisérka Karin Babinská.

Mobily a kondomy

Příběh sleduje holčičí prázdninovou cestu po Česku, kterou komplikuje Vojta, mladší bratr jedné z dívek.  Pěkně jim zavařuje a ony zas jemu; v úterní natáčené scéně mu dokonce filmová sestra Iška vyhodí mobil z rozhledny. Do blízkého křoví tak mnohokrát letí poslední ultratenký model sponzorského mobilu.

Sponzor vybavil štáb několika maketami, takže zničené přístroje tolik škody neudělají. Růžový mobil téže značky visí po celou dobu na krku představitelce Karolíny.

Křehká a nesmělá je Iška, kterou hraje Marie Doležalová. Jenže Iška má čtrnáctiletého bráchu Vojtu, kterého poslal jejich otec s dívkami, aby dal na sestru pozor.
Křehká a nesmělá je Iška, kterou hraje Marie Doležalová. Jenže Iška má čtrnáctiletého bráchu Vojtu, kterého poslal jejich otec s dívkami, aby dal na sestru pozor. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Bez product placementu se neobejdeme," krčí rameny režisérka. "Sponzoruje nás i Primeros a hodně tam s tím hrajeme. Prezervativy propaguju ráda. Holky v tomhle věku se je stydí používat. Musí s tím začít ony, protože kluci se stydí ještě víc."

Přesto jsou Pusinky podle režisérky hlavně o hledání lásky. "Hrdinky ji jen hledají skrze sex, protože jinak to v tom věku neumějí."

Útrapy natáčení

Z rozhledny filmaři odpoledne sestoupili. Točili scénu, v níž se tři dívky povalují na poklopu a tlachají. Při zkoušce ještě mohly ležet na koberečku. Představitelka Venduly si mezi natáčením stěžuje na štípance, pak ale při práci znovu poslušně opakuje repliku "Tady je to dobrý."

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

DALŠÍ LETOS NATÁČENÉ ČESKÉ FILMY

Atmosféra léta nejspíš bude z plátna přímo sálat, natáčení probíhalo v třicetistupňových vedrech. Mezi natáčením herečky stíní slunečníky a donekonečna jsou omazávány opalovacími krémy, olejem proti štípancům a pudrovány.

Natáčení komplikuje i umístění rozhledny uprostřed města - pořád se musí čekat, až přestanou na chvíli létat letadla, jezdit auta a křičet děti od přilehlého medvědária, kterým bloumají tři chlupáči z Chaloupkových večerníčků.

Nejsme žádný snowborďačky!

Přesto jsou mladé herečky disciplinované. Bez problémů se přes vedro a prostoje v natáčení koncentrují. Sandra Nováková sedí vedle poklopu a hraje playstation - má to v roli, ale se zaujetím se hře věnuje i během zkoušek a změn kamery.

O Pusinkách se mluvilo jako o dívčí protiváze teenagerských komedií Snowborďáci a spol. Obě autorky ale zdůrazňují, že věčné srovnávání jejich filmu s teenagerskými komediemi je už nebaví. "Pusinky nejsou žádná varianta, Pusinky jsou originál," tvrdí Babinská.

Pusinky budou film o třech dospívajících dívkách, které se však nedostaly na vysokou školu a tak chtějí aspoň na prázdniny vyrazit na brigádu do ciziny. Postavu Karoliny hraje Sandra Nováková.
Pusinky budou film o třech dospívajících dívkách, které se však nedostaly na vysokou školu a tak chtějí aspoň na prázdniny vyrazit na brigádu do ciziny. Postavu Karoliny hraje Sandra Nováková. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jsem už alergická na to srovnávání," dodává scenáristka Petra Ušelová s tím, že na scénáři pracují už od roku 2001, kdy ještě Snowborďáci, Rafťáci a spol. byli na malinách.  "A jsem taky ráda, že se to konečně točí," říká Ušelová. "I když mám strašný pocit z toho, že ti chudáci kmitají kvůli tomu, co já si vymyslela."

Šťastný konec?

Pro obě autorky jsou Pusinky prvním realizovaným celovečerním projektem. Ušelová dosud sbírala zkušenosti jako scenáristka seriálu Ulice, Babinská se živila reklamou.

Pusinky ještě před první klapkou ušly dlouhou cestu. Sháněly se peníze, těsně před původním začátkem natáčení se měnil producent - nyní produkci zajišťuje Cineart Viktora Schwarcze. Postupně odrůstali původně vybraní herci, tvůrci tak mají za sebou téměř tři roky castingů. Na nich donekonečna herce zkoušeli právě na scéně, která se v úterý natáčela v Berouně.

Teď se štáb přesune do Mostu, Plzně či na Nechranickou přehradu. Skončí 17. července, premiéra by měla být v dubnu 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy