Veterán: Michael Moore mě zneužil

BBC, Hej
2. 6. 2006 10:00
Londýn - Voják Peter Damon žaluje kontroverzního dokumentaristu Michaela Moorea o desítky milionů dolarů za to, jak sestříhal film Fahrenheit 9/11.

Podle amerického seržanta Damona se ho Moore nikdy nezeptal, jestli může ve svém známém dokumentu použít rozhovor, který tento veterán natočil pro noční zprávy televize NBC.

Damon tu leží na nosítkách s ovázanými ranami a říká, že se cítí, jako by ho rozdrtili ve svěráku. Podle svých slov mluvil o mučivé bolesti jako o důsledku zranění, ale Moore prý následně materiál sestříhal tak, aby Damon působil coby "hlas, který si stěžuje na válečné útrapy".

Fahrenheit 9/11 vyhrál v roce 2004 Zlatou palmu v Cannes a stal se nejziskovějším dokumentem; dodnes vydělal kolem 120 milionů dolarů. Z manipulativního nakládání s fakty, jejich tendenčního výkladu i lží je Moore obviňován už od jeho premiéry; vlastně už od doby, co tahle ikona anitikorporátní a dnes hlavně protibushovské Ameriky točí dokumenty.  

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11 | Foto: Aktuálně.cz

Z těch dalších třeba Bowling for Columbine, kde vede nekomromisní paralelu od masakru na střední škole až k posedlosti Ameriky zbraněmi a zahraniční politice USA. Názory na Moora se rozprostírají od bojovníka za lidská práva až po cynického obchodníka s pravdou a manipulátora.

Za to druhé ho má seržant Damon, jenž se v dokumentu Fahrenheit 9/11 objevuje krátce poté, co americký kongresman Jim McDermott mluví o Bushově administrativě: "Víte, říkají, že na veterány nezapomínají. Ale zapomínají na ně."

Podle Damona střih působí dojmem, jako by právě on byl oním veteránem, na kterého vojsko a Bushova administrativa zapomněla. Nyní třiatřicetiletý Damon sloužil v Iráku na letecké základně a ztratil obě ruce při výbuchu kola u vrtulníku. Jeho kolegu exploze zabila.

George Bush je hlavním terčem Moorových útoků
George Bush je hlavním terčem Moorových útoků | Foto: Reuters

Teď Damon požaduje odškodnění za "ztrátu dobrého jména, citový stres, potíže a osobní ponížení". V prohlášení píše, že souhlasí s Bushem, podporuje prezidenta USA v jeho válečném úsilí a necítí se, jako by na něj bylo zapomenuto.

Voják podle právníka Dennise Lynche chce 75 milionů dolarů; jeho žena žádá dalších 10 milionů kvůli stresu svého manžela. Pár žaluje i distributora filmu Fahrenheit 9/11, společnost Miramax.

Není však jasné, proč se Damon ozval až nyní, téměř dva roky po premiéře filmu. Michael Moore se zatím k případu nevyjádřil.

V současné době pracuje na pokračování Fahrenheita, které by se mělo jmenovat Fahrenheit 9/11 a půl. Film by měl vstoupit do kin v roce 2007 a Moore se v něm chystá vysvětlit, jak Bushova administrativa využila tragické události 11. září k vpádu do Afghánistánu a Iráku.

 

Právě se děje

Další zprávy