Ir Hansard křtí desku s českým otiskem

Michal Pařízek
27. 5. 2006 10:00
Praha - Glen Hansard do Česka zajíždí relaxovat i koncertovat s domovskými The Frames. Teď tu frontman jedné z nejpopulárnějších irských skupin natočil první sólové album.

Text o nejdůležitějších věcech života, tak zní podtitul románu Josefa Škvoreckého Prima sezóna, jímž se Hansard nechal inspirovat při nahrávání sólového alba. The Swell Season vypukne v neděli při křtu v pražském Divadle Archa.

Glen Hansard - obal alba
Glen Hansard - obal alba | Foto: Aktuálně.cz

To nejdůležitější je pro Hansarda hudba.  Koncerty s domovskou kapelou mu nestačí, několik let už vystupuje u nás i ve světě ve dvojici s mladou klavíristkou a zpěvačkou Markétou Irglovou. V režisérovi Janu Hřebejkovi zanechali takový dojem, že je požádal o několik skladeb do chystaného filmu Kráska v nesnázích.

Hansard pozval do Prahy přátele z mezinárodní skupiny Interference sídlící v irském Corku -  houslistku Marju Tuhkanen a viloncelistu Bertranda Galena - a celá čtveřice nahrála ve studiu Sono během čtyř dnů silný materiál. Část byla použita do filmu, začalo se mluvit o celé desce.

Tak poslal Hansard nahrávku session svému mentorovi Brianu Enovi s prosbou o radu. Hudebník a jeden z nejvlivnějších světových producentů odpověděl obratem:  Nic neměnit ani nedotáčet, vydal skladby tak, jak jsou. Při poslechu alba vytane na mysl, že Eno vizionářský pohled rozhodně neztrácí.

Prima sezóna je křehkým, melancholickým, zároveň velmi hlučným albem. Hansardovy epické písně tu žijí svobodným životem, často se stává, že tichá a introvertní ukolébavka vyústí do rozervaného staccata.

V něm se všechny čtyři nástroje proplétají jako opilí tanečníci a sám zpěvák-Bakchus  tento rej násobí energií svého hrdelního hlasu. Divokost a melancholie jsou tu jako dvě strany jedné mince, jako jin a jang.

Glen Hansard a Markéta Irglová
Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Aktuálně.cz

I v tichých a klidnějších písních jako This Low nebo Falling Slowly je v Hansardově zpěvu cítit potlačované napětí, které naplno propukne v energičtějších skladbách Whe Your Mind's Made Up či Leave. Na posledně jmenované se podílel Damien Rice, další velké jméno současné irské hudby.

Skromná a poměrně syrová instrumentace dokresluje další tušené nálady písní. Temné a hutné smyčce se spolu s akustickou kytarou valí melodiemi jako bouřková oblaka, občas je protrhnou paprsky slunce v podobě jemných úderů klavíru. Titulní instrumentálka z pera Markéty Irglové se podobá filmové hudbě z pera Michaela Nymana nebo Yanna Tiersena.

Koncertní podoba výtečného alba bude určitě ještě zajímavější. Až na pódiu jsou Hansardovy skladby na pravém místě; tady se plně rozvine jeho temperament a charisma.

Glen Hansard
Glen Hansard | Foto: Aktuálně.cz

V nejbližších měsících vystoupí Hansard několikrát v Česku jak s programem k tomuto albu, tak se svou domovskou skupinou. Navštíví hned několik letních festivalů včetně Colours Of Ostrava nebo Rock For People.

Glen Mansard je podle mnohých důstojným nástupcem Van Morissona nebo skupiny U2, slova o popularitě The Frames každopádně nejsou nadnesená. V Irsku jsou všechna alba kapely multiplatinová, ostatně i The Swell Season se tu hned po vydání dostala na páté místo žebříčků prodejnosti.

O to víc potěší český otisk na téhle desce, kterou vystihují slova románového hrdiny Dannyho Smiřického: "Strašně krásná smutná muzika mě vzala do svého utěšlivého náručí."

 

Právě se děje

Další zprávy