Beslanská tragédie bude zfilmována

BBC, Hej
18. 5. 2006 14:00
Londýn - Hollywood plánuje film o školním masakru v Beslanu v roce 2004.

Snímek chystá ve spolupráci s Universalem společnost Imagine Entertainment, která stojí i za Šifrou mistra Leonarda. Imagine už koupil práva na obsáhlý časopisecký článek, který o tragédii pojednává.

Jeho autorem je C. J. Chivers, moskevský korespondent New York Times. Na místo masakru se vrátil osmnáct měsíců po tragických událostech a hovořil tu se svědky i těmi, co přežili. Jeho článek má vyjít příští měsíc v časopisu Esquire.

Podle producenta Briana Grazera (Apollo 13, Čistá duše) ten příběh přímo volá po tom, aby byl vyprávěn na velkém plátně. "Zachycuje poprvé lidský rozměr té děsivé události," dodává.

K útoku na ruskou školu se přihlásili čečenští separatisté. Při masakru bylo zabito 331 lidí včetně 186 dětí. Jediný přeživší podezřelý Nur-Paša Kulajev se právě zpovídá před Nejvyšším soudem v Beslanu.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Soud Kulajeva shledal vinným ve všech bodech obžaloby a Rusko kvůli němu uvažuje o znovuzavedení trestu smrti. Čtení rozsudku ale potrvá ještě několik dní.

Podle skutečné události byl natočen i film Let číslo 93, který se věnuje jiné nedávné tragédii, teroristickým útokům na New York. Let číslo 93 už měl premiéru v amerických kinech, do českých vstoupí 24. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy