Meryl Streepová & prababička s pánvičkou

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 4. 2006 0:00
Recenze - V centru romantických komedií je zpravidla zamilovaný pár, jenž se vlivem okolností rozpadne, aby se většinou na konci k nadšení divaček spojil.

V případě filmu Prime jde o pár značně nevyrovnaný: tvoří ho sedmatřicetiletá Rafi (Uma Thurmanová) a o čtrnáct let mladší David. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, přinejmenším svět celebrit i ženských časopisů nabízejí mnohé příklady.

Tady však stojí fotogenické ústřední dvojici v cestě za štěstím mocný nepřítel v podobě Lisy v neopakovatelném podání Meryl Streepové. Ta je totiž nejen psychoanalytičkou, která pomáhá Rafi překonat trauma z nedávného rozvodu, ale i židovskou matkou onoho Davida, která chce svého syna uchovat čistého pro nějakou vhodnější partii.

Jenže láska si nedá poroučet, natož v romantické komedii, takže se ústřední pár samozřejmě (a roztomile) sbližuje v situacích a dialozích typu "I trička mám starší, než jsi ty".  Načež se nic netušící Rafi svěřuje terapeutce i s intimními detaily, které by možná Lisa o svém synovi ani nechtěla vědět. Neboť jak říká: "Ani jsem netušila, že můj syn nějaký penis má."

Vtipná je i scéna z obchodu s nábytkem, kde poprvé spatří svého syna a Rafi pohromadě. Lisu sice tahle situace nakonec dovede až k vlastní psychoterapeutce, ale jinak vlastně neklade dvojici do cesty žádné překážky. A ani to není nutné.

Infobox
Autor fotografie: Bioscop

Uma Thurmanová na svých pětatřicet (a sedmatřicet své Rafi) vypadá velmi dobře a věkový rozdíl není vizuálně nijak výrazně patrný. Ale přece jen se časem projeví v momentech typu Davidova zápalu pro Nintendo či naopak Rafiiny (Davidem nechápané) touhy po dítěti.

Zápletka samozřejmě skýtá a využívá spoustu příležitostí k zábavě na účet ještě nedospělých mladíků, sebestředných umělkyň i židovských matek. Ale na celovečerní film se toho v Prime stane až podivuhodně málo a kdovíjaký dramatický oblouk se tu nevyklene. Ani vedlejší linie s Davidovým snem o umělecké dráze není nijak objevná, o linii hlavní nemluvě. Jenže všechno je to poskládáno dohromady tak, že prostě nelze odolat.

Prime
Prime | Foto: Bioscop

Co ale film především pozvedá nad průměr podobných komedií, je výkon Meryl Streepové. "Schizofrenní" roli matky Davida a terapeutky Rafi zvládla na jedničku; ani její možná až příliš nápadné kostýmy a korále a přehnané grimasy ve vypjatých situacích nepůsobí rušivě.

Sestavu dobře doplňují i vedlejší postavy: například Davidův kamarád Morris, jenž s oblibou hází dorty do obličejů dívek, které ho odkoply, a zejména Davidova prababička.  Zjevuje se mu v hrůzných flashbacích, kterak se pánvičkou mlátí po hlavě ze vzteku nad tím, co to její židovský pravnouček činil a činí - jako když jí kdysi představil svou černošskou přítelkyni.

Prime
Prime | Foto: Bioscop

Ke konci se sice už Prime trochu motá v kruhu, trochu nudné začínají být i pořád stejné, lehce barvotiskové záběry ulic New Yorku. O to víc pak potěší realistický konec, jaký by si mnoho romantických komedií nedovolilo.

Prime (Prime), USA 2005. Sscénář a režie Ben Younger, kamera William Rexer, hudba Ryan Shore, hrají Uma Thurmanová, Meryl Streepová, Bryan Greenberg, Jon Abrahams a další. 105 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy